Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.5.2008 / Landsbygdens Folk
Tyskland backar upp franskt försvar av CAP
Tyskland har ställt sig bakom Frankrikes försvar av den nuvarande jordbrukspolitiken. Det är framför allt Storbritannien som har kritiserat EU:s jordbruksstöd. Britterna anser att stöden är onödigt generösa.
Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer uppgav senaste vecka att han fullständigt instämmer med Frankrikes position i frågan. Enligt Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier rättfärdigar de stigande livsmedelspriserna det europeiska systemet.
Seehofer anser att det inte finns något alternativ till EU:s jordbruksstöd. CAP kompenserar de europeiska producenterna för att de måste beakta stränga normer för miljö och djurskydd, understryker den tyske jordbruksministern.
Hans franske kollega Michel Barnier försvarade nyligen den europeiska jordbrukspolitiken med motiveringen att EU måste förbli en stark aktör på den globala jordbruksmarknaden.
Enligt Barnier är CAP en mycket bra modell som borde exporteras till utvecklingsländerna. Afrika och Latinamerika borde införa egna versioner av CAP för att effektivera sitt jordbruk och reagera på det växande behovet av livsmedel.
Den franske ministern anser att EU borde ställa ekonomiska stöd och kunskap till utvecklingsländernas förfogande för att hjälpa dem att etablera anpassade CAP-modeller. Enligt Barnier måste u-länderna prioritera det egna landets försörjning framom export.
I en intervju för Financial Times understryker Barnier att det ingalunda är det europeiska jordbrukssystemets fel att det har uppstått oreda på råvarumarknaderna.
- Det vi nu bevittnar är konsekvenserna av en överdriven marknadsliberalism. Livsmedelsförsörjningen får inte överlåtas till marknadskrafterna. Den offentliga politiken bör få reglera genom intervention eller stabilisering, inskärper Barnier.
Också Seehofer förnekar att CAP skulle bidra till att pressa upp livsmedelspriserna och medverka till att risken för social oro i världen växer på grund av hunger.
Den tyska regeringen backar entydigt upp Frankrikes angrepp på EU-kommissionens linje i WTO-förhandlingarna. Fransmännen anser att EU går för långt i sina eftergifter.
- I likhet med Frankrike anser Tyskland att inget WTO-avtal är bättre än ett dåligt avtal, säger det tyska jordbruksministeriets statssekreterare Gerd Lindemann.
Enligt jordbruksminister Barnier är det ännu alltför tidigt att bedöma om EU:s jordbruksbudget borde sänkas efter år 2013. Han påpekar att jordbrukets andel av EU-budgeten kontinuerligt har minskat, och fortsätter att minska fram till år 2013.
År 1985 stod jordbruket ännu för 81 procent av EU-budgeten. Fram till 2013 sjunker jordbrukets andel till 37 procent, klargör Barnier.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab