Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.5.2008 / Landsbygdens Folk
Vårbruket har inletts i södra Finland
Vårens första spannmål såddes på kustområden i södra och sydvästra Finland och i södra Österbotten förra veckan. Nattfrost och rikliga regn i mars-april har gjort att åkrarna torkat upp långsamt. I mellersta och norra Finland måste man ännu vänta åtminstone en vecka på att åkrarna torkar upp och vårbruket kan inledas. Åkrarna i Kajanaland och Lappland är ännu under snötäcke, uppger ProAgrias första växtodlingsrapport.
Vårens ankomst är i södra Finland några dagar före normal tidtabell, men på övriga områden väntar man sig att komma igång med vårbruket enligt normal tidtabell.
Den på hösten sådda spannmålen ser ut att ha övervintrat normalt i södra Finland förutom i Nyland, där regnen på hösten gjorde sådden svårare och störde broddens tidiga utveckling. På övriga områden i landet kan man ännu inte uppskatta hur den på hösten sådda spannmålen och vallen har övervintrat.
Sådden av vårspannmål kunde inledas förra veckan några dagar tidigare än normalt på kustområden i södra Finland, i sydvästra Finland och i södra Österbotten. I sydvästra Finland inleddes även sådden av sockerbeta för en vecka sedan.
Då trädesplikten avskaffas kommer mera åker i odling. På de flesta områden kommer 20-40 procent av trädesarealen till odling. I Österbotten uppskattas t.o.m. över hälften av trädesarealen komma till odling. Den trädespliktiga totala arealen var år 2007 ca 60.000 hektar, vilket är under 3 procent av jordbruksarealen som är i bruk.
Jordgubbsplantorna har börjat växa och äppelträdens knoppar utvecklas i södra Finland och på kustområden. I bär- och fruktodlingar har man tillsvidare inte märkt vinterskador.
Den första tidiga potatisen sattes redan i slutet av mars i Åbolands skärgård och i Egentliga Finland. I Åbolands skärgård har plantorna redan kommit upp hos den tidiga potatisen. Sättning av tidig potatis har inletts även i Österbotten.
Tidig morot och tidiga ärter har redan såtts i Egentliga Finland och i Nyland. Sådden av sommarmorot och övriga rotfrukter börjar. Planteringen av tidig kål, blomkål, broccoli och rödkål samt sallatsväxter kom i full gång förra veckan i sydvästra Finland och i Nyland. Planteringen av tidiga grönsaker har även börjat i mellersta Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab