Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.5.2008 / Landsbygdens Folk
Raisio slopar sorteringsavgift, men behåller avdragstrapporna
Från hösten kommer Raisio att slopa sorteringsavgiften på sex euro per ton för de partier oljeväxter som innehåller mera avfall än fem procent. Dock kommer man att behålla de andra prisavdragstrapporna som förr. Olli-Pekka Martti som är chef för kontraktsodlingen vid Raisio påpekar att man förutom avdragen för avfallshalten också betalar tillägg för rena partier.
Att Raisio även i fortsättningen behåller sina pristrappor motiverar Martti med att man på så sätt får in oljeväxter av bättre kvalitet.
- Vi tar emot alla partier. Ifall avfallshalten är hög får bonden själv avgöra om han sänder hit partiet direkt eller om han sorterar det själv. Ifall man vill vara säker kan man som kontraktskund skicka hit ett provparti. Vi analyserar avfallshalten gratis.
Då det gäller de arealer som sås in i vår säger Martti att han uppskattar att rybsodlingen blir ungefär på samma nivå som i fjol, medan han tror att rapsen kommer att öka något.
- Jag kan ju bara tala för Raisios del. Jag har också hört att arealen kan komma att minska i Österbotten.
Då det gäller lönsamheten ska naturligtvis Martti som representant för Raisio se positivt på framtiden. Så här säger han:
- Jag tror absolut att rybsen kan konkurrera med vetet vad lönsamheten beträffar. Prisutvecklingen har varit mycket positiv för rybsen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab