Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.4.2008 / Landsbygdens Folk
Jordbruket kan inte lösa matproblemen på egen hand
Livsmedelskrisen förorsakar stora rubriker i medierna och regeringarna förefaller att vänta på att jordbruket ska lösa alla problem. Men regeringarna måste själva ta initiativet till att utveckla en agrarstrategi, gemensamt med jordbruket, säger IFAP-ordföranden Jack Wilkinson.
Kanadensaren Jack Wilkinson basar för jordbrukarnas internationella samarbetsorganisation IFAP. Inför organisationens kongress i Warszawa i maj, konstaterar Wilkinson att dagens jordbruk har en försvarlig mängd utmaningar att ta itu med. Debatten om biobränslen, stigande livsmedelspriser, livsmedelsknapphet, världshandeln och klimatförändringen är svåra frågor som sysselsätter jordbruket.
De globala lagren av livsmedel har krympt till sin lägsta nivå sedan år 1974 och dagligen upplever vi hur priserna stiger till nya rekordnivåer. Om nästa skörd också skulle bli dålig, handlar det inte längre om tillfällig knapphet. Då måste vi tackla en riktig livsmedelskris, säger Wilkinson.
- Samtidigt väntar regeringarna tydligen på att jordbruket ska presentera en lösning på ett silverfat, kritiserar IFAP-ordföranden.
Jordbrukssektorn kan inte ensam lösa det globala försörjningsproblemet. IFAP utgår från att regeringarna borde ta initiativet till en lösning, gemensamt med jordbrukare, forskare och andra aktörer på området.
IFAP uppmanar jordbrukarna att samarbeta med sina regeringar för att utveckla nya strategier som gör det möjligt att signifikant höja produktionen i utvecklingsländerna under de närmaste fem åren.
Samtidigt vädjar organisationen till Världsbanken och andra internationella organisationer att koncentrera sina ekonomiska satsningar på strategier som hjälper bönderna med produktion och marknadsföring.
- Om vi låter bli att utveckla sådana strategier, kommer produktionen sannolikt att minska. Då skärps livsmedelskrisen omedelbart. Jordbrukets kostnader för produktionsinsatser och energi stiger, vilket förvärrar jordbrukarnas situation, varnar Wilkinson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab