Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
25.4.2008 / Landsbygdens Folk
EU-politiker efterlyser förändrad jordbrukspolitik
De stigande livsmedelspriserna och varningarna för en förestående livsmedelskris har fått många EU-politiker att kräva förändringar i jordbrukspolitiken. Men recepten är många och oenhetliga. Någon gemensam linje går inte att skönja.
Enligt Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier vore det ett politiskt misstag att avstå från den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. En avveckling av de direkta stöden skulle enligt Barnier bli en dödsstöt för det europeiska jordbruket.
Barnier anser att EU måste bromsa de tilltänkta jordbruksreformerna mot bakgrunden av de stigande livsmedelspriserna. I stället borde Bryssel återgå till att betala mer till sina jordbrukare för att hjälpa dem att konkurrera på världsmarknaderna.
Barnier föreslår att jordbrukets budget nödvändigt måste fokuseras på medel som kontrollerar riskerna, i syfte att stabilisera marknaden. Han anser att EU måste axla ansvar och delta i regleringen av de globala livsmedelsmarknaderna.
Både Barnier och hans tyske kollega Horst Seehofer anser att EU borde öka sin jordbruksproduktion för att lindra det spända läget på marknaderna. Den österrikiske ministerkollegan Josef Pröll går på samma linje.
- Den enda chansen att motverka nya prishöjningar är att producera mer livsmedel, framhåller Seehofer.
Den brittiske premiärministern Gordon Brown efterlyser en strategiplan för att tackla den förestående livsmedelskrisen, som han jämför med den några månader gamla finanskrisen. Brown efterlyser massiva investeringar i ny teknologi för att effektivera jordbruket.
Tysklands utvecklingsminister Heidemarie Wieczorek-Zeul lade på måndagen fram ett förslag som temporärt skulle förbjuda användningen av spannmål och oljeväxter som råvara i biobränslen. Enligt ministern är biobränslet en av de viktigaste orsakerna till de stigande livsmedelspriserna.
Också Storbritanniens premiärminister Gordon Brown anser att EU borde minska användningen av vissa biobränslen om de bidrar till att höja matpriserna. Och EU:s handelskommissionär Peter Mandelson medger att EU kanske borde ompröva sina biobränslemålsättningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab