Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.4.2008 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarnas stöd blir offentliga i början av maj
Landsbygdsverkets (Mavi) register bli offentliga i början av maj. Det betyder att din granne kan gå till kommunen och begära att få veta hur mycket lantbruksstöd du har fått. Offentliga blir nu också förseelser och nedskärningar i stöden.
De som vill ha större mängder information om utbetalda stöd ska vända sig till landsbygdsverket och helst göra förfrågan skriftligt. Det kommer att finnas en särskild blankett på internet. Den här vägen har landsbygdsverket kontroll över hur informationen används. För fastän det är offentlig information får den inte användas hur som helst. Den får exempelvis användas i marknadsföringsavsikt endast med jordbrukarens tillstånd.
Tjänsten kommer att vara avgiftsbelagd. Landsbygdsverket debiterar en grundavgift som är 47,50 euro. Det blir ett påslag om 95 euro i timmen om det krävs expertisarbete och 125 euro i timmen om det är fråga om specialexpertis. Därtill kommer moms på 22 procent. Kommunerna bestämmer själva om sina taxor.
EU-stöd som utbetalas ur europeiska jordbruksfonden och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling kommer att offentliggöras på internet. I år läggs uppgifterna ut den 30 september och täcker perioden 1 januari-15 oktober 2007. Följande gång uppgifterna uppdateras är den 30 april 2009 och då gäller uppgifterna 16.10-2007-15.10.2008.
Informationen som kommer att finnas på nätet innehåller jordbrukarnas namn och boningsort samt alla utbetalda stöd och deras belopp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab