Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.4.2008 / Landsbygdens Folk
Kampanjer ska öka gallringarna
Metsäliitto startar igen en riksomfattande sommaravverkningskampanj. Avverkningsmöjligheterna är stora, intygar Kustens skogscentral och Skogsägarförbundet, som startar egna kampanjer. Båda deltog i den presskonferens som Metsäliitto arrangerade i tisdags.
- Alla parter vill satsa på det här och vi arrangerar tillfället tillsammans för att visa på att aktiviteten i våra skogar måste öka. Det gäller både att skogarna måste skötas och att det industriella behovet tillgodoses. Vi måste kunna utnyttja de möjligheter som finns, säger Per-Henrik Storbäck, distriktschef vid Metsäliittos anskaffningsdistrikt i Vasa.
Samtliga parter understryker vikten av gallring. Bland annat blir det ljusare i skogen och trädens tillväxt påskyndas, vilket gör att de växer snabbare till timmerdimensioner. Utöver det bidrar en gallring till att tillväxten koncentreras till de bästa trädindividerna.
Alla undersökningar visar att det i hög grad är möjligt för den finländska virkesindustrin att klara sig utan importvirke från vårt östra grannland. Enligt beräkningar baserade på den senaste och tionde riksskogstaxeringen släpar avverkningarna efter med tre miljoner hektar i Finland.
Enligt Greger Erikslund, skogsvårdschef vid skogscentralen, har tillväxten ökat i och med att uttaget har minskat. Det har gjort att virkesförrådet har ökat från 50,4 miljoner kubikmeter till 54,5 miljoner.
- Därför kan avverkningarna öka från nuvarande nivå - speciellt de beståndsvårdande. Det gäller framför allt klenare gallringsskogar på momark. Där är ökningsbehovet störst, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab