Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.4.2008 / Landsbygdens Folk
Avtal ger möjlighet att hyra skogslandskap
Den som har en sommarstuga kan säkerställa att den vackra utsikten från fönstret inte försvinner genom att hyra landskapsvyn av skogsägaren för en viss tid. För det här ändamålet finns det nu ett avtalsförfarande.
Målet med det nya avtalet och dess innehåll är att sammanjämka olika användningsformer av skog och olika användares behov. Avtalet gäller ett avgränsat skogsområde som märks ut på en karta. Områdena kan både till formen och till storleken vara mycket olika. Avtalet ingås alltid för en viss tid och skriftligt. Det är avsett för hyrning av skogslandskap i ekonomiskogar.
Ersättningen till skogsägaren för att han bevarar eller snyggar upp ett skogslandskap avgörs från fall till fall och i underhandlingar mellan berörda parter. Det är omöjligt att göra färdiga tabeller och exempel som grund för prissättningen på grund av att objekten är av så många olika slag.
Ersättningen betalas på årsbasis och den bör vara minst några hundra euro per avtal. Parterna kommer själv överens om hur långt avtal de ska ingå. Fem till tio år är en lämplig längd.
Med avtalet förbinder sig skogsägaren att mot ersättning sköta sin skog på ett visst sätt. Det kan betyda att han gallrar i ett trädbestånd, framflyttar en förnyelseavverkning eller öppnar en utsikt.
Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio och takorganisationen Byaverksamhet i Finland rf har gjort en utredning gällande hyrning av skogslandskap och tillämpningen på lokal nivå. Resultaten som bl.a. innehåller juridiska frågor, användningsmöjligheter och alternativ finns på webbsajten www.metsavastaa.net.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab