Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.4.2008 / Landsbygdens Folk
EU godkände tre specialmiljöstöd
EU-kommissionen har godkänt tre nya specialmiljöstöd. Dessutom har kommissionen godkänt två nya möjligheter att stödja företagsverksamheten på landsbygden. Ändringarna ingår i programmet för utveckling av landsbygden.
Kommissionen godkände inte Finlands förslag om att höja stödnivån på basåtgärder för sådana växtodlingsgårdar som årligen skulle använda en viss mängd stallgödsel. Det beslutet var emellertid väntat. Åtgärden var tänkt som en sorts kompensation för de tidigare spridningsavtalen, som kommissionen förbjöd i fjol.
Behandlingen av förslaget om höjning av basmiljöstödet och ekostödet fortsätter i kommissionen.
De nya specialmiljöstöden, som nu har godkänts är effektiverad minskning av näringsbelastning i stödregionerna A och B i södra Finland. De två andra stöden är placering av flytgödsel i åker och långvarig vallodling på torvåkrar.
Enligt kommissionens beslut ingår nu en möjlighet i landsbygdens utvecklingsprogram att stödja jordbrukets regionala utvecklingsprojekt. De så kallade förstaförädlarna inom livsmedels- och virkesbranschen och producenter av bioenergiprodukter baserade på åker- eller skogsbiomassa kan få företagsspecifikt utvecklingsstöd. Kommissionen godkände däremot inte Finlands förslag om att höja utvecklingsstödet för företagssammanslutningar.
Finlands förslag om de nya åtgärderna levererades till kommissionen i december 2007.
Avsikten är att åtgärderna införs i år. Landsbygdsverket kommer att informera om hur man ansöker om stöden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab