Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.4.2008 / Landsbygdens Folk
Knappt 1,6 miljoner betalas ut i skördeskadeersättningar
Sammanlagt 1,58 miljoner euro kommer att betalas ut i skördeskadeersättningar för fjolårets skador. Man har då utgått ifrån en ersättningsgrad på 90 procent av de skador som ger rätt till ersättning efter att självrisken räknats bort.
Finansieringen kan till stor del ske med medel som fanns kvar av fjolårets anslag i statsbudgeten, det vill säga 1,48 miljoner euro. I praktiken räcker det därmed att använda 0,1 miljon av årets anslag. Praxis har varit att man får använda årets anslag för fjolårets skador.
Anslaget i år uppgår till 3,4 miljoner, vilket betyder att 3,3 miljoner finns till förfogande för ersättning av eventuella skördeskador i år.
Man kan konstatera att fjolårets skördeskador var rätt små och att de fördelade sig jämnt över hela landet. De största skadorna uppstod inom bär- och grönsakssektorn samt potatisodlingen.
De åländska skördeskadorna omfattas inte av systemet med skördeskador på fastlandet. Därför berörs inte heller de omfattande skadorna på den åländska potatisen i fjol av de ovannämnda ersättningarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab