Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.4.2008 / Landsbygdens Folk
Gips kan minska jordbrukets fosforutsläpp
Också om den icke behövliga fosforn kan avskiljas från nöt- och svingödsel kan det bli gips som specialodlarna i framtiden väljer för att minska på fosforsvinnet. Användningen är ännu på försöksstadiet i Yara Suomis regi.
Yara Suomi, tidigare Kemira GrowHow, har inlett fältexperiment i Forssa på bland annat kålhuvudspecialodlingar vilka avslutas år 2010. En biprodukt vid gipstillverkningen kan i framtiden bli användbar i jordbruket för att förbättra jordmånen, förhindra jorderosion på lerhaltiga åkrar och binda fosfor.
Experimenten i laboratoriemiljö visar glädjande positiva resultat. Gipspulvret som sprids ut på åkrarna fungerar som jordmånsförbättrare. Avrinningsvattnets grumlighet beräknas minska med en femtedel och fosforhalten med en tredjedel.
Leråkrarnas påtagliga erosion beror inte bara på regndropparnas och avrinningsvattnets kinetiska energi utan även på att lerpartiklarna upplöses i vatten, vilket händer i hög grad då snön smälter. Det är här gipsets jordmånsförbättraregenskaper kan komma till nytta, eftersom gipset bidrar till att jonstyrkan i jordmånsvätskan höjs och partiklarna håller ihop.
När experimentet är avslutat beräknar forskarteamet, lett av specialforskare fil.dr Liisa Pietola, kunna besvara frågan vid vilka odlingar och på hurdan jordmån gips som jordförbättrare är att rekommendera.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab