Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.4.2008 / Landsbygdens Folk
Frankrike vill att EU satsar på bättre livsmedelsförsörjning
De stigande livsmedelspriserna kan bli en fara för världsfreden, varnade flera internationella organisationer senaste vecka. Frankrike kräver att EU ska investera mer i jordbruket för att garantera att livsmedelsförsörjningen inte bryter samman.
Den internationella valutafonden och Världsbanken varnade senaste vecka för social oro i stora delar av världen om livsmedelspriserna fortsätter att stiga. Man hänvisade till revolter i Haiti, Tunisien och flera andra länder.
Frankrike har tagit initiativet till en kampanj för att förbättra jordbrukets ställning. Enligt jordbruksminister Michel Barnier måste EU förbli stark en global aktör på den internationella jordbruksmarknaden.
Vid EU:s jordbruksministermöte på måndagen föreslog Barnier ett europeiskt initiativ för att garantera säkerheten inom livsmedelsförsörjningen. Enligt Barnier måste EU producera mer och bättre livsmedel för att motverka den hotande livsmedelsbristen.
Den franske ministern framhöll att åkrar i första hand ska användas för produktion av livsmedel och inte för framställning av biobränslen.
Enligt Barnier måste EU nu sätta hårt mot hårt i WTO-förhandlingarna för att förhindra ett avtal där unionen måste sänka sitt gränsskydd och sina jordbruksstöd mer än nödvändigt.
Barniers initiativ har väckt uppmärksamhet men också skepsis, särskilt bland brittiska diplomater i Bryssel. Man misstänker lobbyism och taktikerande, i synnerhet mot bakgrunden av att Frankrike om bara drygt två månader ska axla EU-värdskapet.
Kritikerna tror att den franska regeringen försöker mildra den pågående jordbruksreformen och vill återinföra en protektionistisk EU-politik.
EU:s biobränslepolitik har hamnat i skottlinjen i försöken att analysera den förestående livsmedelskrisen. Men kommissionens talesman Michael Mann tillbakavisade på måndagen påståendena om att EU:s biobränslemålsättningar skulle driva livsmedelspriserna i höjden.
Enligt Mann använder EU inte mer än två procent av all spannmål för produktion av biobränslen som etanol. Detta har endast en marginell betydelse för prisnivån på livsmedel, till skillnad från USA:s biobränslesatsningar, tillade han.
EU-kommissionen anser att det inte föreligger någon fara för att bränsle ska produceras på bekostnad av livsmedel. Enligt Michael Mann ökar de facto jordbruksarealen Europa.
EU har bland annat avlägsnat förbudet att odla grödor på trädesområden. I Polen och flera andra östeuropeiska länder finns ännu jättestora, outnyttjade jordbruksmarker, betonar kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab