Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.4.2008 / Landsbygdens Folk
Dags att söka stöd
Inför årets stödansökningskarusell presenterar LF i sin tryckta upplaga viktiga punkter och förändringar som kan vara värda att notera. Huvudansökan ska lämnas in 30 april. Kom ihåg att om man är fler om att inneha jordbruket måste allas namnteckning eller fullmakt finnas i ansökan.
I gårdsstödet är den viktigaste nyheten för i år antagligen att kravet på en tio månader lång besittningstid för åkern har slopats. Det viktiga är numera att man besitter arealen den 16 juni i år.
I år finns det inte längre någon trädningsskyldighet, men man får träda om man vill. Fastän man får öppna trädorna och odla på dom i år så måste en flerårig grönträda som har anlagts i fjol bevaras på samma skifte också i år enligt förbindelsevillkoren i miljöstödet. En annan betydlig ändring är att klistermärkena är ute ur gårdsstödet, detta är en direkt följd av reformen av EU:s stöd- och marknadsföringsordningar för frukt och grönsaker. Frukt- och grönsaksarealerna har fått nya stödrättigheter.
Det ut som om det blir en hel del oklarheter med miljöstödet också denna vår. Hur de slutliga villkoren riktigt blir kan man inte ge besked om på alla punkter. Det finns en modell för specialmiljöstödet om effektiverad minskning av näringsbelastningen. Dessutom finns det avtal om placering av flytgödsel i åker och långvarig vallodling på torvåkrar.
Men det är osannolikt att kommissionen hinner godkänna förslagen inom april. Ifall de går igenom genomförs ändringen automatiskt för jordbrukare som ingått avtal i fjol och som ingår avtal i år.
I villkoren för miljöstödet blir det några preciseringar i år. De berör bland annat markkarteringen. Det gäller också de förbindelser som ingåtts i fjol.
Nu i år kan man ansöka om alla gällande avtal om specialmiljöstödet. När det gäller avtal om ekologisk produktion, ekologisk husdjursproduktion och uppfödning av lantraser så kan jordbrukare med ett gällande avtal som börjat 2004, 2005 och 2006 förnya det. De nya avtalen ersätter de gamla. I övrigt kan inte miljöstödsförbindelser som gjorts för programperioden 2004-2006 förnyas: för sådana avtal förblir stödvillkoren och nivåerna oförändrade.
I det nationella stödet har åldersgränsen höjts till 68 år. På beviljande av stödet inverkar dock också om sökanden lyfter ålderspension för lantbruksföretagare. Om sökanden och makan eller maken lyfter ålderspension enligt LFÖPL kan de inte få stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab