Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
11.4.2008 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca säger nej till klorbehandlat fågelkött
I USA dekontaminerar slakterierna kött med olika kemiska substanser, bland annat klordioxid, för att dämpa effekterna av salmonellasmitta. USA föreslår att EU ska häva sitt förbud att saluföra dekontaminerat fågelkött i handeln. Copa-Cogeca reagerar med bestörtning.
EU:s industrikommissionär Günter Verheugen anser att EU borde tillåta import av dekontaminerat fågelkött från USA. Där behandlas fågelkött med fyra antimikrobiella substanser, bland dem klordioxid. Verheugen fick senaste vecka uppbackning av den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa. Dekontaminering med klordioxid och tre andra antimikrobiella substanser bör inte medföra några risker för konsumenternas hälsa, anser Efsas riskbedömningskommitté Biohaz.
I USA är dekontamineringen en gängse metod för att förhindra skadeverkningar på grund av salmonella. Den europeiska uppfattningen har hittills gått ut på att behandlingen försämrar kötthygienen och utgör en hälsorisk för konsumenterna.
Det europeiska jordbrukets takorganisationer reagerar häftigt på initiativet. Generalsekreterare Pekka Pesonen frågar sig om EU verkligen har råd att acceptera lägre standarder på önskemål av amerikanarna. Pesonen anser att förslaget skulle undergräva de europeiska fågelköttproducenternas filosofi att bekämpa salmonellan direkt på gården. EU-reglerna är därtill förknippade med höga kostnader. I USA ställer man betydligt lindrigare krav på de enskilda gårdarna, påminner Pesonen.
Han konstaterar att det hittills har varit förbjudet att saluföra kemiskt dekontaminerat fågelkött på EU-marknaden. Nu kräver amerikanarna att deras metoder ska godkännas av EU för att USA ska få sälja sitt fågelkött i Europa. Enligt Pesonen kan den europeiska fågelköttsektorn inte godta att de inhemska producenterna måste uppfylla stränga normer, samtidigt som konsumenterna exponeras för klorbehandlat kött från USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab