Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.4.2008 / Landsbygdens Folk
WTO risar alla parter i tvisten om hormonkött
EU:s förbud mot import av hormonbehandlat nötkött har utlöst nya kontroverser. Världshandelsorganisationen WTO anser att USA och Kanada kasserar in strafftullar av EU på felaktiga grunder. EU får samtidigt klander för att hormonförbudet är illa underbyggt.
Utslaget gäller den gamla tvisten om hormonbehandlat nötkött, som sträcker sig ända tillbaka till början av 1980-talet. EU beslöt då att förbjuda importen av kött som har behandlats med tillväxthormoner. Men USA och Kanada vann tvisten. År 1998 beslöt WTO att stöda USA och Kanada, eftersom EU inte kunde lägga fram övertygande bevis som bekräftade hormonköttets skadlighet.
WTO gav USA och Kanada rätt att belägga extra tullar på produkter som kött, roquefortost och choklad från EU. Men Bryssel evaluerade hälsoriskerna på nytt år 2003 och meddelade WTO att unionens bevisföring har kompletterats så att den fyller WTO:s krav.
EU:s importförbud förankrades i det nya hormondirektiv som trädde i kraft samma år, och som baserar sig på nya vetenskapliga forskningsrön. Kanada och USA lät sig inte övertygas av EU:s argument, varvid EU anhängiggjorde ett nytt förfarande, vars utslag nu föreligger.
WTO bekräftar att Kanada och USA har belagt EU-produkter med strafftullar som inte överensstämmer med WTO:s regelverk, heter det i utslaget. EU kräver nu att USA och Kanada ska inställa sina sanktioner som årligen belöper sig till 116,8 miljoner US-dollar, respektive 11,3 miljoner kanadensiska dollar.
Men WTO anser fortfarande att EU:s importförbud inte fyller handelsreglerna, trots det omarbetade direktivet. Detta faller i god jord på andra sidan Atlanten. Både USA och Kanada vill överklaga utslaget. EU-kommissionen anser att argumentet saknar relevans. WTO-panelen saknar juridisk kompetens att avgöra om EU:s importstopp uppfyller kraven på legalitet, anser man i Bryssel. Följaktligen kommer också EU att överklaga utslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab