Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
ÖSP vill ha en avbytarenhet i Österbotten
I enlighet med principen bättre att förekomma än att förekommas går ÖSP nu ut med ett förslag till LPA om ett enda avbytarområde i Svenska Österbotten. Den nya enheten i Österbotten skulle bli störst i landet med 50.000 avbytardagar. ÖSP:s fullmäktige, som diskuterade saken i måndags, omfattade enhälligt tanken på en gemensam enhet för Österbotten. ÖSP hoppas att den nya avbytarenheten kunde inleda verksamheten 2012.
I detta nu finns fyra avbytarenheter inom ÖSP:s verksamhetsområde. LPA har dock sagt upp avtalet med Kronoby, som också sköter avbytarfrågorna i Karleby. Orsaken till detta är att landskommunerna Ullava, Kelviå och Lochteå från årsskiftet går samman med Karleby. Helt logisk är uppsägningen dock inte, eftersom LPA inte sagt upp avtalet med Toholampi som sköter avbytarservicen i blivande Karlebystadsdelen Ullava.
Konkret vill ÖSP att avbytarverksamheten Kronoby och nuvarande Karleby från årsskiftet överförs till enheten i Pedersöre. Enheterna i Vörå-Maxmo och Korsholm skulle fortsätta som förr fram till 2012, då den nya enheten skulle bildas.
I planerna för den nya enheten nämns också Kristinestad vid namn. Dock poängteras att lokalavdelningarna i Kristinestad själva måste diskutera hur de vill ha det i framtiden. Sedan några år tillbaka sköter enheten i Kauhajoki om avbytarverksamheten i Kristinestad.
Runar Lillandt sade avbytarverksamheten på fältet fungerar, medan den språkliga servicen på den administrativa sidan inte fungerar.
Det är också med tanke på den språkliga servicen som ÖSP nu går in för att hålla ihop Österbotten. Ordföranden Mats Nylund sade att 85 procent av de lantbrukare i nuvarande Karleby som använder sig av avbytare har svenska som modersmål.
- När vi dessutom har en fungerande enhet där, vore det dumt att spjälka upp den.
Stefan Thölix som sitter med i LPA:s delegation sade att man i Österbotten alltid haft de bäst skötta och effektivaste avbytarenheterna. Dock har det inte hjälpt med protester från Österbotten när LPA gått in för större enheter.
- Eftersom vi vet att utvecklingen gått och går mot större enheter så gäller det att anpassa sig. Det är bättre att vara realist och rädda ett bra system, än att ha rätt och förlora i praktiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab