Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
Stor arealökning - prisras på gurkorna
Gurkodlarna har det verkligt kämpigt just nu. Priset för vinterodlade gurkor har rasat rejält. Jämfört med i fjol har priset på gurkor hittills den här säsongen varit 30-40 cent lägre. I procent innebär det en rejäl sänkning eftersom gurkpriset har legat på ungefär 1,30 euro per kilo. Även tomatpriserna ligger ordentligt under fjolårsnivå, men här har inte sänkningen varit lika dramatisk. Prisnivån har i vinter legat på ungefär 2,30 per kilo vilket är 20-25 cent under fjolårsnivå.
Då det gäller gurkpriset säger Närpes Grönsakers Ove Grandell att det här hittills är svagaste året sedan man kom igång med året runt odlingen i mitten av 1990-talet. Dock vill Grandell inte kasta yxan i sjön helt ännu. Han säger att då man ser till lönsamheten så måste man se till hela odlingsåret. Blir resten av säsongen bättre kan medeltalet förbättras.
- Men ljust ser det inte ut, medger han.
Orsaken till prisraset är dels den stora arealökningen. Det har varit en verklig byggboom i branschen de två senaste åren, en byggboom vars effekt slår full ut den här säsongen. Dels har inte äldre odlare slutat i samma takt som det satsats på nya arealer. Teoretiskt kommer denna odlingssäsong att bestå av 128 hektar växthusareal, medan man i fjol odlade 120 hektar i växthus.
Ove Grandell räknar dock med att nettoökningen kan stanna vid fem hektar. Detta eftersom det ännu kan finnas de som har enbart sommarodling som tänkt fortsätta, men som hoppar av eftersom utsikterna inte är speciellt bra just nu.
Det största problemet på marknaden då det gäller vintergurkorna har varit importen. Priset på importerade gurkor har varit verkligt lågt och också påverkat priset på den inhemska gurkan. Ove Grandell tror att handeln inte var beredd på den ökade produktionen i hemlandet och hann därför komma överens om större importmängder än vad som hade behövts.
Då det gäller tomat har den inhemska produktionen endast 20 procent av vintermarknaden. Grandell säger att produktionsökningen här lett till att man kunna leverera inhemska tomater till orter som tidigare tvingats hålla tillgodo med enbart importerade tomater.
- Här finn en större marknadsandel att hämta för oss än då det gäller gurka. Det är också vår målsättning att agera så att andelen importerad tomat ska minska.
Trots att det nu finns överkapacitet säger Grandell att investeringsuppehållet inte borde få bli mer än två år.
- Nej, ska vi ha vår marknadsandel så måste vi nog investera här i framtiden också. Vi har en sådan åldersstruktur i näringen att bortfallet kommer att bli rätt stort de närmaste åren. För att kompensera det behövs det nyinvesteringar. Fast det ser mörkt ut med lönsamheten nu på kort sikt, så behöver det inte alls vara så i ett längre perspektiv. Det har också sett mörkt ut tidigare i näringen, men ordnat upp sig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab