Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
Tio skogsvårdsföreningar bildar Skogvårdsföreningen Österbotten
Av Österbottens elva skogsvårdsföreningar beslöt tio att gå samman och bilda skogsvårdsföreningen Österbotten. Detta blev klart på onsdag kväll då respektive skogsvårdsförenings fullmäktige tog ställning till det framlagda samgångsavtalet. Utanför den nya föreningen blir Jeppo skogsvårdsförening.
Under det senaste årtiondet har skogsvårdsföreningarnas strukturutveckling gått raskt framåt i Finland. Under de senaste åren, från 2007-2008, har antalet skogsvårdsföreningar gått ner från 154 till 136 stycken och som det ser ut nu kommer antalet att gå under 100 vid nyår. Som mest fanns det cirka 380 skogsvårdsföreningar i Finland.
Målet med en samgång är att förstärka skogsvårdsföreningens inflytande och att utveckla servicen till skogsägarna och intressebevakningen även på längre sikt. En samgång förbättrar möjligheterna att sköta virkeshandelstjänster och intressebevakningen, energivirkesanskaffning, skogsrådgivning och andra tjänster beträffande skogsegendom.
En större enhet möjliggör ett effektivare utvecklingsarbete och möjlighet för personalen att specialisera sig. I och med att personalstyrkan blir större minskar föreningens sårbarhet. En samgång bidrar även till att administrationen blir lättare och resurser frigörs för det egentliga arbetet, dvs. service till skogsägarna, skogsrådgivning och intressebevakning. Målet är också att hitta mera kostnadseffektivare metoder att producera servicen på än tidigare.
Den nya skogsvårdsföreningens verksamhetsområde omfattar cirka 460.000 hektar skogsbruksmark och antalet skogsägare som erlägger skogsvårdsavgift 17.150. Avverkningsuttaget rör sig kring 1,4 miljoner kubikmeter per år, och den beräknade uthålliga avverkningspotentialen uppskattas till 1,8 miljoner kubikmeter. De nuvarande skogsvårdsföreningarnas sammanlagda årsomsättning rör sig omkring 4 miljoner euro.
I de skogsvårdsföreningar som bildar skogsvårdsföreningen Österbotten jobbar totalt 30 funktionärer, av dessa är 25 skogsfackmän och fem kanslister. Samtliga övergår som gamla arbetstagare till den nya föreningen. Inom skogsvårdsföreningarna jobbar dessutom cirka 30 skogsarbetare och ett tjugotal entreprenörer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab