Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
Familjeskogsbrukets lönsamhet ska förbättras med nya skogsprogrammet
Familjeskogsbrukets lönsamhet kommer att förbättras tack var det nya nationella skogsprogrammet, lovar regeringen. Programmet binder alla regeringar fram till år 2015. Sex huvudlinjer ska styra skogspolitiken.
För det första lovar staten ombesörja så att skogsindustrins konkurrenskraftiga verksamhetsförutsättningar bibehålls. För det andra vill man vill utöka skogarnas klimat- och energinytta, trygga mångfalden och främja användningen av skogarna som källa till kultur och rekreation. Övriga prioriteter talar om att stärka kompetensen i skogsbranschen och "skogsbranschens acceptabilitet".
För att skogsindustrin ska vara konkurrenskraftig lovar programmet finansiera små- och medelstora företags forsknings- och utvecklingsverksamhet. Ett annat löfte gäller familjeskogsbruket.
- Dess lönsamhet kommer att förbättras dels via traditionell försäljning av stock och massaved, dels via försäljning av energived och handel med natur- och rekreationsvärden. I framtiden kan också den kolsänka som skogarna utgör bli föremål för handel eller hyresavtal, heter det.
Målet är att användningen av inhemskt virke ska växa med 10-15 miljoner kubikmeter om året. Därför vill staten satsa på att producera aktuella uppgifter till skogsägarna om skogstillgångarna och ge skogsägarna råd om de möjligheter skogen erbjuder.
- Dessutom kan man utveckla servicen för skogsägarna och ändra beskattningen så att den blir mera sporrande.
Målet för skogstillväxten fram till år 2015 är minst 100 miljoner kubikmeter per år.
Skogsprogrammet ska föras framåt av flera ministerier. På årsnivå beräknas det kosta 40 miljoner för jord- och skogsbruksministeriet, 27 miljoner för miljöministeriet, 60 miljoner för kommunikationsministeriet och 70 miljoner för olika förvaltningsområden. Sistnämnda summa är forskningsfinansieringen.

FAKTA OM SKOGSPROGRAMMET
- Sträcker sig till 2015
- Värdet av skogssektorns produktion ökar med 500-700 miljoner euro/år
- Rotprisintäkterna och energivedsintäkterna ökar med 400-500 miljoner/år
- Statens skatteinkomster växer med minst 200 miljoner euro/år
- Värdeökningen inom naturturismen blir 200 miljoner euro/år
- 5.000 nya arbetsplatser uppstår

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab