Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
EU lade nya ekomärket på is
EU presenterade i januari ett nytt ekomärke för ekologiska livsmedel, men nu har märket redan lagts på is i väntan på en ny version. EU-logon har alltför stora likheter med det ekomärke som används av den tyska lågpriskedjan Aldi.
Senaste sommar enades EU:s jordbruksministrar om den nya ekoförordningen, som fastställer minimistandarder för ekologiska produkter. I det sammanhanget beslöt man att förnya den gamla EU-logon, som inte förmådde entusiasmera publiken.
I januari presenterade kommissionen sin nya symbol, ett glatt, grönt ansikte. Vid presentationen påminde man livsmedelsindustrin om nya förpliktelser. Alla ekolivsmedel måste märkas med den nya EU-logon från början av januari 2009.
Snart blev det rätt tyst om EU:s ekomärke, frånsett ett meddelande där kommissionen rådde branschens aktörer att ännu inte börja trycka det nya märket på sina förpackningar. Nu har orsaken blivit känd. Den tyska livsmedelskedjan Aldi har stoppat märket. Enligt Aldi kan EU-logon förväxlas med företagets egen ekologo som infördes år 2005 - den gröna grundfärgen, de tre bokstäverna "bio" och det nonchalanta strecket, utformat som en mun.
EU-märket utformades senaste höst. Den ansvariga kommittén, besatt med tjänstemän från alla 27 EU-länder, hade inte fattat några misstankar om en möjlig förväxling. Ändå var risken stor, med tanke på de många frivilliga ekomärken som trängs på EU-marknaden.
Det var en tysk odlarorganisation som tipsade kommissionen om att EU-märket kommer farligt nära ett annat, redan skyddat märke. Kommissionen stoppade omedelbart en förestående kungörelse i EU:s officiella tidning.
Kommissionen kommer att dra tillbaka det aktuella märket i sin nuvarande utformning. Man grunnade först på tre optioner - att ändra det nya märket, att ta den gamla logon till heders på nytt, eller att plocka fram det nästbästa märket i senaste års urvalsförfarande.
Kommissionen vill emellertid göra rent bord och utlyser i stället en ny, offentlig designtävling. Tävlingen ska genomföras under sommaren i kombination med en reklamkampanj för ekologiska livsmedel.
För att inte tiden ska bli alltför knapp, ska kommissionen be ministerrådet om lov att få skjuta fram införandet av märket med ett år, till januari 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab