Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
4.4.2008 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentariker stöder enhetlig dieselskatt
EU-parlamentet förordar med vissa förändringar kommissionens förslag att införa en enhetlig minimiskatt på dieselbränsle i unionen. Anledningen är den orättvisa konkurrens som nu förekommer mellan länder med hög och låg dieselskatt.
Enligt den tyska regeringen förlorar landet årligen cirka 1,9 miljarder euro i skatteintäkter, då tunga långtradare väljer att tanka i något av grannländerna, där dieselskatten - och bränslepriset - är lägre.
Ofta kör bilarna långa omvägar för att överskrida gränserna. Det ökar belastningen på vägar och miljön och snedvrider konkurrensen. EU-kommissionen föreslog i mars senaste år att skatten på dieselolja borde höjas till samma nivå som skatten på blyfri bensin.
EU-parlamentet stöder förslaget, som innebär att skatterna i lågprisländerna måste höjas. Samtidigt ska höjningar begränsas i länder som redan har de högsta skatterna. Den högsta skattenivån noteras i Storbritannien med 70 cent per liter. Lägst är skatten i Bulgarien med 22 cent.
Kommissionen vill genomföra en stegvis höjning i lågskatteländerna. Målet är att skatten år 2012 ska stiga till 36 cent per liter och till 38 cent per liter år 2015. Denna minimiskatt skulle gälla i hela EU. EU-parlamentet vill rucka på förslaget så, att nivån 36 cent ska gälla först år 2015. Höjningen till 38 cent per liter ströks helt av parlamentet.
Länderna i Östeuropa borde få en något längre övergångstid, anser parlamentet. Däremot ströks kommissionens förslag att bevilja en särskild övergångstid för sex länder i EU-15.
EU-parlamentet har enbart en rådgivande funktion. Skattefrågor avgörs av medlemsländerna i ministerrådet. Kommissionen har en gång tidigare försökt höja dieselskatten till bensinskattens nivå, men de medlemsländer som drar nytta av den så kallade bränsleturismen avvisade initiativet. Ett genombrott förutsätter att samtliga 27 medlemsländer går med på förslaget.
Till de länder som har avvisat höjda skattesatser på diesel hör Finland, med motiveringen att de långa avstånden belastar transportnäringen. Men kommissionen håller dörren uppe för en möjlighet att sänka skatten för den yrkesmässiga trafiken.
Finland har i en EU-jämförelse en relativt låg beskattning av dieselolja. EU-kommissionens förslag skulle innebära att dieselskatten i Finland höjs med omkring sex cent. Bensinskatten skulle däremot inte beröras, eftersom skatten redan överstiger EU:s miniminivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab