Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Mjölkkvoterna höjs i början av april
En majoritet av de europeiska jordbruksministrarna har givit sitt samtycke till en höjning av mjölkkvoterna med två procent från början av april. Avsikten är att tillgodose den växande efterfrågan på mjölk både inom EU och på världsmarknaden.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har sagt att kvothöjningen är en möjlighet, men inte en plikt, att öka produktionen. För medlemsländerna är kvothöjningen frivillig. Enligt agrarkommissionären tyder alla tecken på att efterfrågan på mjölkprodukter med ett högt förädlingsvärde kommer att fortsätta att stiga både i Europa och resten av världen. Hon påpekade ändå att kommissionen vill återkomma till frågan i maj, då det slutliga paketet för CAP-översynen ska läggas fram. Vi måste se till att det blir en mjuklandning när kvoterna löper ut år 2015, tillade Fischer Boel.
Den beslutade kvothöjningen med två procent motsvarar en årlig mjölkmängd på 2,84 miljoner ton i hela EU. Dessutom har kommissionen tidigare beslutat höja mjölkkvoten med en halv procent. Enligt uppgifter i Bryssel planerar kommissionen ytterligare fyra kvothöjningar i storleksordningen en procent mellan åren 2010 och 2014.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab