Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Fri handel med mjölkkvoter i Södra Finland
Handeln med leveranskvoter för mjölk i Södra Finland och handeln med kvoter för direktförsäljning i hela landet frigörs. Ytterligare innehåller den ändrade förordningen en bestämmelse som föreskriver att arealen för gödselspridning ingår i åkerarealkravet inom systemet med mjölkkvoter. Den nya förordningen träder i kraft 1.4.2008.
Ändringen innebär att all kvothandel sker mellan producenterna inom handelsområdena 1 (stödregionerna AB) och 4 (Åland). Vårens administrativa handelsomgång är den sista inom regionen AB. I fortsättningen ska administrationen alltså inte köpa eller sälja kvoter i Södra Finland. De anbud på inköp och försäljning som har lämnats in innan tiden för handelsomgången löper ut behandlas på samma sätt som tidigare. Tiden går ut 31.3.2008 då anbuden senast måste vara inne.
I fortsättningen bestäms kvotpriset i Södra Finland enligt efterfrågan och utbudet. De oanvända eller osålda kvoterna överförs till reserven utan ersättning. Dessa kvoter ges gratis vidare till producenter inom samma TE-centralområde enligt de gällande kriterierna.
Handeln med kvoter för direktförsäljning frigörs i hela landet enligt samma principer.
Enligt den ändrade förordningen ingår också arealen för gödselspridning i åkerarealkravet inom systemet med mjölkkvoter. Hittills har man endast kunnat bevilja en kvot på 12.000 liter per den åkerhektar som producenten besitter över. Kravet ändras eftersom det är produktionsbegränsande och har lett till anskaffning av mer åkermark.
TE-centralerna ska vara klara med besluten om ansökningarna om jordbrukets investeringsstöd och stöd till unga jordbrukare senast i slutet av juni. För tillfället skulle många av dem som ansökt om stöd för att bygga en ladugård för mjölkboskap få ett mindre stöd eftersom kravet på mjölkkvot per mjölkkoplats inte uppfylls helt. Det är viktigt att de producenter som ansökt om investeringsstöd men som inte uppfyller kravet på mjölkkvot senast 31.3.2008 ansöker om administrativa kvoter hos den egna TE-centralen. Detta klarlägger det behov av kvoter som investeringsstöden kräver. Ansökningarna beaktas när man tar beslut som gäller handelsomgången.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab