Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Diskussionen om nordliga stödet har börjat
Det nordliga stödet enligt artikel 142 förnyas. Diskussionen om stödets framtid inleddes förra veckan på tjänstemannanivå, då Finlands och Sveriges representanter bjöds in av EU-kommissionen. Förhandlingarna fortsätter i medlet av april. De förnyade systemen skulle kunna tas i bruk i början av år 2009, meddelar jord- och skogsbruksministeriet.
I fortsättningsarbetet ska stödsystemet och dess målsättningar utvärderas liksom om stödets medel fortfarande är aktuella med tanke på de ändringar som har skett i jordbrukets verksamhetsmiljö och i EU:s jordbrukspolitik. Kommissionen vill att stödformerna för det nordliga stödet är mer i linje med den gemensamma jordbrukspolitikens stödformer, alltså att stöden är frikopplade från produktionen.
På basis av artikel 142 i anslutningsavtalet har Finland och Sverige tillåtelse att bevilja nationella stöd för att säkerställa att jordbruket kan fortsätta i de nordliga områdena. I Finland har stöd utbetalats sedan Finland blev medlem i EU till stödregionerna C1-C4. I dessa regioner utbetalas det nordliga stödet till traditionell jordbruksproduktion, det vill säga stöd till husdjursskötsel inklusive renskötsel, växtproduktion och trädgårdsskötsel (växthusproduktion och lagringsstöd). Därtill hör till det nordliga stödet bland annat transportstöd för kött och mjölk i nordligaste Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab