Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Majoriteten stöder jordbrukets reformer
En majoritet av EU:s befolkning anser att de senaste jordbruksreformerna är bra. Enligt en EU-undersökning förespråkar 52 procent av de tillfrågade personerna i alla medlemsländer direkta gårdsstöd och stöd till landsbygdens utveckling.
I allmänhetens ögon har jordbruk och jordbruksområden en avgörande betydelse för EU. Nästan nio av tio medborgare i de 27 medlemsländerna anser att jordbruket har en central betydelse för Europas framtid.
Enligt den senaste Eurobarometer-undersökningen stämmer detta överens med åsikterna om jordbruksbudgeten. Cirka sex av tio EU-invånare anser att de budgeterade anslagen för jordbruket befinner sig på en lagom hög nivå. Av finländarna är 59 procent av denna åsikt, vilket tämligen exakt motsvarar EU:s medelnivå. Danskar och svenskar anser däremot att jordbruksbudgeten är något för ymnigt tilltagen.
En intressant iakttagelse är finländarnas bristande kännedom om EU:s jordbrukspolitik. Endast 30 procent av finländarna uppgav sig ha hört eller läst om CAP, en av de lägsta siffrorna i hela Eurobarometer-undersökningen för 2007. Föregående år var motsvarande siffra femton procent högre. Forskarna antar att finländarnas större medvetenhet år 2006 beror på att Finland under den aktuella hösten stod värd för EU, varvid EU-frågor diskuterades mer än vanligt. Som en jämförelse kan nämnas att 65 procent av fransmännen och 63 procent av irländarna känner till CAP. Jordbruket i de båda länderna drar stor nytta av EU:s jordbrukspolitik. Mer än hälften av alla tillfrågade svenskar och österrikare kan också betecknas som välinformerade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab