Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
ÖSP: Utred gödsel- och foderindustrins agerande
Under de senaste månaderna har priset på jordbruksförnödenheter såsom kreatursfoder, bränsle och gödselmedel stigit kraftigt, samtidigt som producentprisförhöjningarna inte kunnat kompensera kostnadsökningarna. Österbottens svenska producentförbunds styrelse anser att kostnadsstegringarna delvis beror på att gödsel- och foderindustrins strukturer inte har ifrågasatts.
De åtgärder som det norskägda Yara (tidigare Kemira GrowHow) gjort, såsom att minska på antalet produkter, har resulterat i att priset på gödselmedel stigit markant. Företaget har på detta sätt tydligt använt sin unika ställning på gödselmarknaden i Finland för att förbättra sitt egna resultat.
Då det gäller foderindustrins uppbyggnad i landet så har sektorn inte berörts av samma kraftiga strukturutveckling som jordbrukssektorn. Det ligger dock i jordbrukssektorns intresse att foderindustrin skall genomgå en kraftig rationalisering för att foderpriserna skall klara av en internationell prisjämförelse. Med beaktande dock av de krav som ställs på fodertillverkningen i Finland.
ÖSP:s styrelse anser att den kostnadsarbetsgrupp som jordbruksminister Anttila tillsatt omgående bör utreda gödselindustrins agerande de senaste månaderna samt presentera förslag på hur den finländska fodersektorn ska fås konkurrenskraftig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab