Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
Transportfrågan i focus på betodlarträff i Tenala
Hur ska de nyländska sockerbetsodlarna ordna med transporterna i höst när kampanjen startar? Det var den stora frågan när ett drygt trettiotal ut av 35 nyländska sockerbetsodlare samlades i Tenala före påsk för att diskutera följande odlingssäsong. Deltagarna var så gott som överens om att var och en bör kunna välja att anlita sin tidigare transportföretagare.
- Men vi måste försöka komma fram till en gemensam linje, påpekade mötets ordförande Henrik Kevin, avdelningsordförande i Tenala NSP-avdeling.
Ett alternativ är att ordna transportsammanslutningar enligt samma modell som A-beta. Den sammanslutningen grundades i fjol för att undvika för dyra transporter, då en åkare just innan kampanjen skulle starta krävde en betydlig prishöjning. Alternativet att ansluta sig till en transportring i Bjärnå på den åboländska sidan diskuterades också.
- Jag har förstått stämningen så att ingen vill tvingas in i transportringar, fortsatte Thomas Blomqvist. Men vi kan väl kartlägga läget och se vilka åkare som är intresserade av att köra och vad de tänker ta betalt inom en transportsammanslutning som kan vara vår egen.
- Det viktiga är att bruket säger att det godkänner vilket system som helst, bara det fungerar, lade Bengt Sohlberg till.
NSL:s odlingskonsulent Staffan Eliasson påpekade att det i alla fall måste finnas en viss storlek för att det ska vara förnuftigt att bilda en transportsammanslutning.
- Vi borde kanske samla åkarna och höra vad de har för åsikter och så höra vad transportgruppen med representanter för Sucros och betodlarna hittills har kommit fram till.
De nyländska betodlarna diskuterade också hur man ska organisera den fortsatta intressebevakningen inom SLC och medlemsförbunden. ÖSP har till exempel utsett sitt sockerbetsutskott för i år. Betodlarna inom NSP försöker nu i första hand att tillsätta ett gemensamt utskott tillsammans med ÅSP.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab