Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.3.2008 / Landsbygdens Folk
ÅPF fick rätt mot museibyrån om registrering av fornminnen
Ålands Producentförbunds protester mot museibyråns felaktiga sätt att hantera registreringen av fornminnen i landskapet blev en fullständig seger för markägarna! Efter en träff med ÅPFs styrelse förra onsdagen meddelade landskapsregeringen lagtinget redan följande dag att hela registreringsprocessen ska göras om.
- Vad är bättre än det! Det är klart att det här känns bra för oss. Nu gäller det bara att den nya registreringen görs på ett bra sätt, kommenterar producentförbundets VD Birgitta Eriksson.
Det långvariga gnisslet mellan markägare och landskapets museibyrå diskuterades redan på ÅPFs informationsdag för markägare i slutet av januari. Efteråt tvingades ÅPF ändå protestera mot vad förbundet såg som ett felaktigt förfarande, när fastighetsägare i efterhand skriftligt informerades om att det registrerats fornlämningar på deras marker.
Enligt ÅPFs lagtolkning borde museibyrån först höra markägarna innan någon registrering alls sker. Först efter detta kan meddelande om registreringen lämnas och efter det har markägarna ytterligare 30 dagar på sig att lämna in skriftligt yrkande om rättelse.
Landskapsregeringen försäkrar att hela registreringsförfarandet för fornminnen ska göras på nytt. Museibyrån ska först informera markägarna om vad fornminnesregistret innehåller och "tydligt höra markägarna om registrets innehåll innan en nyregistrering av uppgifterna sker i registret".
Landskapsregeringen lovar också att i en förordning reglera vilka uppgifter om fornlämningar som ska ingå i registret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab