Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
20.3.2008 / SLC
Norden i Dag: Globala utmaningar – nordiska möjligheter!


Nordiskt statsministermöte i Riksgränsen 8-9 april. Vad krävs för att vi i Norden ska upprätthålla vår konkurrenskraft? Hur klarar vi klimatförändringarna? Hur kan Norden öka genomslagkraften när vi agerar i EU och inom andra internationella samarbeten? Hur kan vi bli synligare och skapa ytterligare möjligheter för internationell attraktionskraft?
Det är exempel på frågor som kan bli aktuella att diskutera när Nordiska ministerrådets generalsekreterare Halldór Ásgrímsson den 8 och 9 april 2008 träffar statsminister Fredrik Reinfeldt och hans nordiska statsministerkollegor för att diskutera globaliseringens utmaningar.

Länderna i Norden hamnar år efter år högt på internationella listor där länderna rankas för exempelvis deras välstånd och innovationskraft. Globaliseringen ställer nya krav och skapar många möjligheter för Norden som region. Inom ett antal områden kan de nordiska länderna göra mycket mera genom att agera tillsammans.

Syftet med mötet i Riksgränsen i norra Sverige, som har rubriken ”Ett konkurrenskraftigt Norden i en globaliserad värld”, är att inspirera och stimulera till diskussion kring globaliseringens möjligheter och utmaningar tillsammans med flera aktörer.

På mötet deltar även de fem nordiska samarbetsministrarna och representanter från Nordiska rådet, de självstyrande områdena, näringslivet, industrin, utbildnings- och forskningssektorn, medborgarorganisationer och statsförvaltningar.

Några exempel på deltagare är; Uffe Elleman Jensen från Baltic Development Forum, Nordiska rådets president Erkki Tuomioja, Vattenfalls VD Lars Josefsson, Telenors VD Jon Fredrik Baksaas, chefredaktören på Frettabladid Thorsteinn Palsson, författaren Kjartan Fløgstad, finska skogsindustrins VD Anne Brunila och Google Nordens chef Nicklas Lundblad.

Dessutom kommer följande internationella talare att delta; Professor Jagdish N. Bhagwati från Columbia University, Quentin Peel, ledarskribent på Financial Times och André Sapir från Université Libre i Bryssel.

Förra året träffades de nordiska statsministrarna på ett sommarmöte i de finländska skogarna. Då enades de om att ge startskottet för en förnyad satsning på globaliseringsområdet.

Klimat, miljö och energi, forskning och utbildning och innovation, gränshinder och ökad profilering av de nordiska länderna är områden som ringades in som extra viktiga. Statsministrarna beslutade även att det land som är ordförande i Nordiska ministerrådet ska anordna ett globaliseringsforum.

Mötet i Riksgränsen är det första globaliseringsforumet i nordisk regi och planeras att vara ett årligen återkommande arrangemang.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är värd för mötet. Under 2008 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet.

Anmälan senast 25 mars från media är obligatorisk. Antalet platser är begränsat både på mötet och i transporten till Riksgränsen.

Kontaktpersoner på Nordiska ministerrådet:

Dorthe Elise Svinth, stabsrådgivare, Nordiska ministerrådet
+45 21 71 71 26
des@norden.org

Mats Holmström, kommunikationsrådgivare, Nordiska ministerrådet
+45 21 71 71 53
maho@norden.org

Läs mer:: http://www.regeringen.se/sb/d/10253/a/101141


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab