Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
Regeringen beredd att satsa ytterligare 225 miljoner på virkesmarknaden
Regeringen är beredd att vidga budgetramen med 225 miljoner euro under perioden 2009-2012 för att satsa på infrastrukturen bland annat med avsikt att främja uttaget av inhemskt virke. Vissa av satsningarna är dock något mindre än vad den av överombudsman Esko Aho ledda skogsarbetsgruppen föreslog i mitten av februari i sin mellanrapport om nödvändiga åtgärder för att främja tillgången till inhemskt virke.
I bidrag till enskilda vägar kommer regeringen att satsa ett tillägg på 10 miljoner årligen under åren 2009, 2010 och 2011, alltså sammanlagt 30 miljoner euro. Regeringen hänvisar i den vevan till den av Esko Aho ledda skogsarbetsgruppen, som dock föreslog 45 miljoner extra under samma ramperiod i bidrag för enskilda vägar.
- Summan av de förslag som Esko Ahos arbetsgrupp kom med och de som regeringen nu har godkänt på 225 miljoner är i samma storleksklass, svarade statsminister Matti Vanhanen (c) rappt på en direkt fråga om nivåerna på regeringspartiernas presskonferens på tisdagen efter att ramförhandlingarna var avslutade.
Till förbättringar av basvägnätet föreslog Esko Ahos arbetsgrupp sammanlagt 20 miljoner årligen under tre år, alltså sammanlagt 60 miljoner. Här är regeringen beredd att satsa sammanlagt 72 miljoner, men i den summan har 41 miljoner i en kommande tilläggsbudget i år räknats in.
Vad gäller basjärnvägsnätet föreslog Esko Ahos arbetsgrupp mellan 35 och 51 miljoner årligen under tre år, alltså sammanlagt mellan 105 och 153 miljoner. Här föreslår nu regeringen sammanlagt 57 miljoner euro med 9 miljoner i en tilläggsbudget i år.
För vattenlederna stämmer arbetsgruppens och regeringens förslag om 2 miljoner årligen, alltså sammanlagt 6 miljoner, överens.
I regeringens siffror kommer ytterligare 60 miljoner för infrastruktur som ska användas för att säkra tillgången på virke. Hur de pengarna fördelas blir föremål för en egen planering.
Det ger alltså sammanlagt 225 miljoner som regeringen är beredd att satsa på infrastruktur. Esko Ahos skogsarbetsgrupp föreslog sammanlagt mellan 216 och 264 miljoner, och i det förslaget är det förbättringen av basjärnvägarna som får ett "svängrum" på 48 miljoner euro.
Det som man bör vara uppmärksam på är att när regeringen talar om tillägg i ramarna så avses tydligen tillägg jämfört med de ramar som regeringen utstakat i fjol och som är fördelade i regeringens budgetproposition för i år - inte den av riksdagen fastställda budgeten.
Årets anslag för bidrag till enskilda vägar höjde riksdagen till exempel från 13 miljoner i regeringens budgetproposition till 18 miljoner. När regeringen nu talar om ett tillägg på 10 miljoner så betyder det emellertid inte att anslaget är 28 miljoner nästa år.
- Så som jag ser det är anslaget 23 miljoner euro, förklarade kommunikationsminister Anu Vehviläinen (c).
Vad gäller Esko Ahos arbetsgrupps förslag om skattefrihet vid första gallringar under en fem års period kunde statsministern berätta att man vill undersöka hur åtgärden faller inom ramen för EU:s regler om statsstöd.
- Man kan förstås fråga varför vi inte har rett ut det tidigare, men den politiska viljan att genomföra åtgärden finns alltså, det är bara det juridiska lovet som återstår, sade han.
I sitt pressmeddelande påpekar regeringen vidare att finansieringen av det nationella skogsprogrammet ökar betydligt under ramperioden. I tillägg till det nationella skogsprogrammet och för åtgärder i METSO-programmet är regeringen beredd att satsa sammanlagt 107,5 miljoner euro i tillägg i budgetramen.
Enligt vad statsminister Matti Vanhanen i övrigt kunde berätta på presskonferensen efter att budgetramarna var utstakade kommer regeringen att överföra oanvända medel från jordbrukets bränsleaccisåterbäringar från perioden 2005-2007 till gårdsbrukets utvecklingsfond.
Om accisåterbäringarna för 2007 har jordbrukarna just lämnat in ansökningarna, så det är oklart hur stor den totala summan sist och slutligen är. Man räknar dock med att de oanvända medlen kommer att röra sig kring 15 miljoner efter att den summa på 5,9 miljoner som finansierar en del av de nationella inkomststödet i år räknats bort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab