Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
Sarkozy vill stöda djurhållning
Den franske presidenten Nicolas Sarkozy vill ännu i år reformera EU:s jordbrukspolitik till förmån för djurgårdarna. Regeringen i Paris vill sänka gårdsstöden med femton procent och överföra de frigjorda anslagen till djurgårdar och ekoodlare i glesbygdsområden.
Sarkozy vill förnya EU:s jordbrukspolitik då Frankrike i höst tar över unionens ordförandeskap. Fransmännen vill möblera om både stöd och målsättningar inom jordbrukspolitiken. Rent konkret föreslår Sarkozy en omfördelning av anslag från gårdsstöd till boskapsproduktionen. Motiveringen är att djurgårdarna lider under stigande priser på spannmål och måste betala dyrt för fodret. Spannmålsodlarna förtjänar däremot bra på prishöjningar.
Enligt jordbruksminister Michel Barnier måste missförhållandet rättas till med en reform. Nöt-, svin- och fårproducenter samt mjölkgårdar bör få extra stöd genom de anslag som frigörs. Det ekologiska jordbruket borde också stödas mer.
Den franska regeringen vill därtill införa ett krishanteringsprogram för att skydda boskapsproducenter mot hot i form av djursjukdomar och väderbetingade risker.
Under hösten vill Sarkozy öppna en debatt om den europeiska jordbrukspolitikens mål och medel. Enligt Sarkozy behöver jordbruket nya impulser och prioriteter, men hans idéer förefaller ännu rätt luddiga.
Sarkozy nämner olika områden som han vill ställa i centrum för jordbrukspolitiken. Hit hör livsmedelssäkerheten i Europa, en global, balanserad livsmedelsförsörjning och kampen mot klimatförändringen. Enligt Sarkozys åsikt måste jordbruket producera mer för att hålla jämnt med den växande, globala efterfrågan. EU måste också ha tillgång till instrument som gör det möjligt att stabilisera marknaderna.
Den franske presidenten talar dessutom för en så kallad gemenskapspreferens för europeiska produkter. Detta ska inte förväxlas med protektionism, tillägger han. Sarkozy avslöjar emellertid inga närmare detaljer om hur hans planer ska genomföras.
Sarkozys jordbrukspolitiska uttalanden har kritiserats av den tyska producentorganisationen DBV, som betecknar hans förslag som populistiska. Sarkozy försöker i första hand lugna ner sina egna bönder, heter det i DBV-centralen i Bonn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab