Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
EU stoppar stöd till Bulgariens jordbruk
Med hänvisning till misstänkt korruption har EU ställt in sina betalningar för ett jordbruksprogram i Bulgarien. Andra stödprogram som Phare och Ispa berörs också. Uppgifterna om de stoppade stöden går starkt isär. Enligt regeringskretsar i Sofia handlar det om 190 miljoner euro, medan EU-kommissionen uppger att den rätta siffran är 30 miljoner euro.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boels talesman Michael Mann har kommissionen beslutat innehålla en del av stödet till marknadsföring och förädling av jordbruks- och fiskeriprodukter. Stödet läggs på is tills kommissionen har säkerställt att inget missbruk har förekommit. Det handlar om en del av ett stödprogram. Summan är inte så hög, men kommissionen håller på sina principer, tillade Mann.
Enligt Bulgariens finansminister Plamen Orecharski har misstankarna uppkommit i samband med en anti-korruptionsundersökning. Det är mycket svårt för Bulgariens regering att följa EU:s institutionella normer och krav. Den ekonomiska eliten och dess oligarkiska band till nationella institutioner har en tendens till en kriminell självbetjäning av nationellt kapital, citerar tidningen Dnevik en bulgarisk expert.
Bulgariens regeringschef Sergej Stanischew uppgav på måndagen att regeringen i Sofia är beredd att visa god vilja. Om det skulle visa sig att systemet inte fungerar på grund av bristande organisation, koordinering eller kompetens, är det nu hög tid att reparera skadan.
I en färsk rapport kritiserar EU-kommissionen Bulgarien för alltför långsamma framsteg inom bekämpningen av korruptionen. Trots flera uppdagade fall av korruption har kommissionen fortfarande låtit bli att aktivera en skyddsklausul mot Bulgarien. Skyddsklausulen ger kommissionen rätt att dra in EU-stöd till Bulgarien eller Rumänien om EU:s regler inte följs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab