Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
Nya Zeeland minskar exporten av lammkött
Nya Zeeland är känt för sitt milda lammkött, men exporten minskar stadigt. Fårpopulationen har sjunkit till den lägsta nivån sedan år 1955. Fårproducenterna kämpar mot torka, dyrt foder och ogynnsamma valutakurser. Många har redan sadlat om till den lönsammare mjölkproduktionen.
Nya Zeeland är världens största exportör av lammkött. Största delen av det får- och lammkött som säljs i Finland kommer därifrån. Den minskade produktionen väntas leda till höjda priser, uppger finländska köttimportörer enligt FNB.
Fårpopulationen i Nya Zeeland uppgick senaste år till 38,6 miljoner djur. Det är en minskning med fyra procent sedan föregående år. Utvecklingen är dramatisk. Ännu för 25 år sedan räknade farmarna in sammanlagt 70,3 miljoner får.
Enligt Rob Davison, ordförande för producentorganisationen Meat and Wool New Zealand, är branschens situation allt annat än god. Gräset växer dåligt under de torra somrarna och foder är dyrare än någonsin. Torkan i Australien har därtill bidragit till att sänka priserna på marknaden.
Den höga valutakursen tillfogar branschen stor skada. Priset på lammkött har stigit på de globala marknaderna, men fördelen elimineras då intäkterna räknas om i newzealand-dollar, ofta benämnd kiwi-dollar, som de senaste månaderna har noterats mycket högt.
Köttexportörerna försöker invagga farmarna i optimism med prognoser som tyder på en uppgång inom kort. Men farmarna har hört samma tongångar alltför länge och förblir skeptiska. Det är si och så med framtidstron.
Fårfarmarna sneglar på mjölkproduktionen, där lönsamheten har vuxit markant. Flera gårdar har redan sadlat om eller planerar att satsa på mjölk.
Enbart denna vår tog 170 gårdar steget ur fårproduktionen och ytterligare 180 gårdar väntas följa. Därmed decimeras fårpopulationen med ytterligare en miljon djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab