Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
14.3.2008 / Landsbygdens Folk
Australien avskaffar exportmonopol för vete
Den nya regeringen i Australien har förverkligat sina vallöften genom att avveckla statshandelsföretaget Australian Wheat Board, som har monopol på exporten av vete. Redan från början av nästa exportår 2008/2009 får vilket exportföretag som helst handla med vete.
En ny myndighet för veteexport, Wheat Export Authority (WEA), har grundats för att övervaka exporten. WEA utfärdar en utlandshandelslicens till företag som uppvisar tillräcklig soliditet. Den privatiserade delen av Australian Wheat Board kommer fortfarande att bedriva handel, men måste öppna delar av den egna hamn- och lagerkapaciteten för konkurrerande företag.
De nya exportföretagen måste bestyrka att de förfogar över nödvändig infrastruktur. Samtliga exportföretag måste årligen inlämna en berättelse över sin verksamhet till WEA, som kan dra in exportlicensen om företaget inte har skött sig enligt reglerna. Till WEA:s åligganden hör också att säkra producenternas intressen och se till att exporthamnar och lager hålls tillgängliga.
Australiens jordbruksministerium har inbegärt utlåtanden över det nya lagförslaget av berörda intressenter. Senast i maj ska det omarbetade förslaget läggas fram i parlamentet.
Såväl Australian Wheat Board som konkurrerande handelsföretag som GrainCorp har välkomnat förändringen. Om allt går som det ska, kan exporten av vete avregleras i början av juli detta år. Exporten av förpackat vete avreglerades redan senaste år.
Australian Wheat Board är ett snart 70 år gammalt statsmonopol. En korruptionsskandal i Irak bidrog till att fälla monopolet. FN och en undersökningskommission i Canberra fastställde att AWB åren 1996-2003 hade betalat minst 222 miljoner dollar till Saddam Husseins regering för att få delta i FN-kampanjen Olja för livsmedel.
AWB har också kritiserats i WTO-förhandlingarna för att snedvrida konkurrensen på vetemarknaden gentemot EU och USA. EU har erbjudit sig att avstå från sina exportstöd, förutsatt att bland annat Australien avvecklar sina statliga handelsmonopol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab