Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.3.2008 / SLC
Norden i Dag: Verkställ aktionsplanen för Östersjön


Östersjöstaterna måste nu verkställa den färska aktionsplanen för Östersjön genom konkreta åtgärder. Det skriver den norske stortingsledamoten Asmund Kristoffersen och riksdagsledamot Christina Gestrin från Finland i en gemensam debattartikel. Det övergripande målet för aktionsplanen är att Östersjön ska vara ett välmående hav senast år 2021.
-Aktionsplanen är i sista hand precis så effektiv som vi själva gör den. Den får sin styrka genom implementering och konkreta aktioner, betonar Kristoffersen, ordförande för Nordiska rådets miljöutskott, och Gestrin, vicepresident för Nordiska rådet.

Aktionsplanen står i fokus för Östersjödagen Baltic Sea Day som arrangeras i S:t Petersburg på onsdag och torsdag. Kristoffersen och Gestrin understryker att det här är ett ypperligt tillfälle att diskutera konkreta lokala, nationella och regionala skyddsaktioner för Östersjön.

Det är passande att Östersjödagen arrangeras just i S:t Petersburg eftersom Ryssland övertar ordförandeskapet för Helsingforskommissionen Helcom i sommar.

-Vi ställer stora förhoppningar på det ryska ordförandeskapet med att driva arbetet mot ett renare Östersjön vidare, skriver Kristoffersen och Gestrin i debattartikeln som publicerats i bland annat Hufvudstadsbladet i Finland och i The St. Petersburg Times.

Aktionsplanen har utarbetats inom ramen för Helcom, och den godkändes av Östersjöstaternas miljöministrar på Helcom-mötet i Polen i höstas.

-De länder som undertecknat planen har enats och kommit överens om vissa mål, och den utgör därmed ett verktyg med stor potential. Nu gäller det för Östersjöstaterna att använda detta verktyg så effektivt som möjligt, påminner Kristoffersen och Gestrin.

Artikeln i The St. Petersburg Times (EN): http://www.sptimes.ru/index.php?action_id=2&story_id=25299



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab