Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
13.3.2008 / SLC
Stor potential för nordisk matkultur


Den nordiska matkulturen har goda framtidsutsikter. Det underströk de nordiska matambassadörerna Carl Jan Granqvist och Kim Palhus på ett seminarium i Finland på tisdagen. Seminariet ordnades inom ramen för Ny Nordisk Mat, ett ambitiöst program initierat av Nordiska ministerrådet.
-Jag ser en väldig ökning på senare tid när det gäller intresset för mat hos oss i Norden. Vi har många duktiga hantverkare inom maten och deras framgångar i olika mattävlingar har bidragit till ökat matintresse, sade Carl Jan Granqvist från restaurangeldoradot Grythyttan i Sverige.

Den nya Michelin-guiden som nyligen publicerats på tisdagen ger dock enligt Granqvist en karg bild av hur Europa ser på restaurangvärlden i Norden. Enligt guiden finns det bara tre restauranger i Norden som är värda två stjärnor, och nästan samtliga restauranger som har bedömts i guiden ligger i huvudstäderna. Granqvist ser Ny Nordisk Mat som ett utmärkt redskap att öka synligheten för det nordiska köket.

-Mitt mål är att få fram och synliggöra det finländska köket på samma sätt som de övriga nordiska köken. Vi har nu en chans till detta, när så många instanser bland inhemska producenter, mattillverkare och aktörer inom livsmedelsbranschen är intresserade av finländsk och nordisk mat, sade i sin tur Kim Palhus från Yrkeshögskolan Laurea i Finland.

Kändiskocken Michael Björklund från Åland lyfte fram de nordiska specialiteter som inte finns någon annanstans i världen.

-Skogens bär, våra smakliga fiskar och vårt vilt – allt bidrar till att skapa utgångspunkter för att bjuda på smakupplevelser som man minns och vill erfara på nytt. Ny Nordisk Mat är en gyllene chans för Norden att skapa efterfrågan för våra specialiteter och bidra till en bättre och godare mat, sade Björklund.

Björklund, Palhus och Granqvist är tre av de fjorton Ny Nordisk Mat-ambassadörer som utnämnts från hela Norden.

Seminariet 'Pizza eller potatis' ordnades av Hanaholmen i Esbo, kulturcentrum för Finland och Sverige. Ny Nordisk Mat initierades av Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas samarbetsorgan, hösten 2006. Målet med satsningen är att främja nordisk matkultur samt design och turism kopplad till mat och synliggöra Norden på den gastronomiska världskartan.

Ny Nordisk Mat: http://www.nynordiskmad.org/

Hanaholmens kulturcentrum: http://www.hanaholmen.fi/svenska/index.html

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab