Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
7.3.2008 / Landsbygdens Folk
EU prutar på moduleringen
EU-kommissionen lättar på sina planer att föra över pengar från de direkta gårdsstöden till landsbygdens utveckling, den så kallade moduleringen. Enligt ett nytt förslag ska moduleringen följa storleken på gårdarna.
I sitt förslag till så kallad hälsocheck vill kommissionen stegvis införa en enhetlig modulering, så att tretton procent av jordbruksstöden skulle omvandlas till landsbygdsstöd fram till år 2013. Kommissionen vill också införa tak för stöden till de största gårdarna.
Detta förslag har nu omarbetats, enligt uppgifter från nyhetstjänsten aiz i Wien. Förslaget innebär att den slutliga moduleringen stannar på åtta procent för gårdar som lyfter ett årligt jordbruksstöd under 100.000 euro. För dessa gårdar ökar moduleringen stegvis från den nuvarande nivån, fem procent, till åtta procent från år 2009. För gårdar som har rätt till stöd mellan 100.000 och 200.000 euro stiger den slutliga moduleringen till elva procent.
För gårdar som årligen stöds med mellan 200.000 och 300,000 euro gäller en slutlig modulering på fjorton procent medan upp till sjutton procent av jordbruksstödet kan omvandlas till landsbygdsstöd för gårdar som är ännu större.
Förslaget kan uppfattas som ett försök av kommissionen att göra taket för gårdsstöd till stora gårdar aptitligare. Förslagen till obligatorisk modulering och det begränsade gårdsstödet för stora enheter hör till de mest kontroversiella punkterna i hälsochecken.
Några andra stora överraskningar bjuder kommissionen inte på. I Bryssel håller man fast vid avvecklingen av mjölkkvoterna. Som en uppmjukning ska kvoterna årligen höjas med en procent från år 2010/2011.
Kommissionen vill som tidigare avveckla den obligatoriska trädan och stöden för energigrödor. Interventionen för korn ska sänkas till noll. Den kopplade premien för stärkelsepotatis tas bort efter en tvåårig övergångstid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab