Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.3.2008 / Landsbygdens Folk
Grundlagsutskottet håller på markägarens rätt till stödrättigheterna
Det föreslagna förkastandet av övergångsreglerna kring stödrätterna i gårdsstödslagen med retroaktiv verkan betyder att man på nytt griper in i rådande avtalsförhållanden. Det är vad riksdagens grundlagsutskott anser i sitt utlåtande om regeringens föreslagna ändringar av paragraf 20 i gårdsstödslagen. Det grundlagsenliga skyddet av egendom tryggar också avtalsförhållandenas stabilitet, menar utskottet. Därför kan man inte införa sådana lagar som på ett orimligt sätt försvagar avtalsparternas rättsposition.
Regeringens proposition kan därför enligt grundlagsutskottet godkännas i vanlig ordning i riksdagen enbart ifall den del av förslaget som stadgar om retroaktivt ikraftträdande utgår. Det betyder alltså att propositionen i annat fall måste behandlas i grundlagsenlig ordning.
Efter att den nuvarande lagen stiftades har markägarnas begrundade förväntningar kring övergångsskedet konkretiserats i praktiken och eftersom man har litat på reglerna har även rättegångar inletts, motiverar grundlagsutskottet.
Det är ganska problematiskt ifall ett dylikt system rivs upp med retroaktiv verkan i en situation där man enligt uppgift redan har anpassat reglerna i domstol.
I sin proposition föreslår regeringen att övergångsbestämmelserna i den beryktade paragraf 20 byts ut. Enligt den lag som den förra riksdagen antog så har markägaren rätt till stödrätten när arrendekontrakt som gjorts upp före första augusti 2005 upphör, ifall inte parterna har kommit överens om vem stödrätten tillfaller. Ifall arrendatorn har tilläggsdelar ska markägaren emellertid ersätta arrendatorn med den summa som tilläggsdelarna motsvarar.
Paragrafen har inte kunnat tillämpas av förvaltningen, eftersom det fattas ett stadgande i lagen om närmare förfarande i förordning.
Dessutom har EU-kommissionen ansett att lagen strider mot gemenskapsrätten och unionens målsättningar för införandet av gårdsstödet. EU-kommissionen är av den åsikten att stödrätten tillhör arrendatorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab