Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.3.2008 / Landsbygdens Folk
Inga första gallringar i väntan på beslut om skattefrihet
Det kom att handla rätt mycket om skog då ÖSP-avdelningen i Vörå höll sitt vårmöte på måndagen. Riksdagsman Mats Nylund hänvisade till Esko Ahos arbetsgrupp som avgav en mellanrapport häromveckan och menade att tyvärr bidrog den rapporten till att alla första gallringar upphörde. Orsaken var att Ahos arbetsgrupp föreslog skattefrihet för alla första gallringar.
- Klart att ingen inleder en första gallring nu om man i ett senare skede kan bli befriad från skatt. För att få igång gallringarna igen borde regeringen snabbt fatta ett beslut om skattefrihet. I Ahos mellanrapport borde man också ha sagt att skattefriheten kan träda i kraft retroaktivt.
I övrigt konstaterade Nylund att rapporten visar på vilka stora utmaningar vi står inför.
- I dag tar vi ut 55 miljoner kubikmeter om året ur skogen. Vi borde få ut 15 miljoner kubik till. Det är lika mycket som tio Kemijärvifabriker.
För att klara detta krävs att också de passiva skogsägarna aktiveras. En annan stor utmaning är att få tillräckligt med folk som jobbar i skogen. Gruppen föreslår också satsningar i infrastruktur, järnvägar, vanliga vägar och skogsvägar. Dessutom nämns att farlederna till Jakobstads och Kaskö hamnar måste muddras.
- För att hålla vår skogsindustri i gång är vi under alla omständigheter beroende av import eftersom vi inte har tillräckligt med björk. Klarar vi inte av alla dessa målsättningar riskerar vi att 20 procent av skogsindustrin i Finland läggs ner.
Nylund påpekade också att det viktiga är att rikta åtgärder som gynnar skogsägarna.
- Om inte skogsägarna säljer så är alla andra åtgärder bortkastade, sade Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab