Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.3.2008 / Landsbygdens Folk
Arealerna gödslad skog på väg upp
Skogsgödsling är ett intressant alternativ igen. Detta som en följd av den stigande efterfrågan på inhemskt virke. Gödsling ger högre inkomster från avverkningen och pengarna kommer tidigare.
- Om den totala gödslingsarealen i Finland stiger till 200.000 hektar per år, som under toppåren på 1970-talet, ökar skogens årliga tillväxt med 3-4 miljoner kubikmeter, säger specialforskare Jari Hynynen vid skogsforskningsinstitutet Metla.
Skogsgödslingens storhetsdagar var på 1970- talet, men under 1980-talet sjönk arealerna med ungefär hälften. I början av 1990-talet gödslades knappt någon skog. Arealerna har sakta stigit, men ännu under första halvan av 2010-talet har arealerna varit blygsamma. 2005 gödslades cirka 25.000 hektar skog enligt statistik från Metla.
- Jag tror arealerna kommer att öka. Även om gödselpriset fortsätter stiga, måste det stiga verkligen mycket för att skogsgödslingen ska bli olönsam, säger Hynynen.
Enligt Hynynens beräkningar är den interna räntan på gödslingsinvesteringen 10-25 procent. Han betecknar skogsgödslingen som den mest lönsamma investeringen i skogsbruket som skogsägaren kan göra.
- Skogsgödslingen är den snabbaste åtgärden för att öka virkesproduktionen. Gödslingen ger resultat redan inom tio år.
Målet för skogsgödslingen är att påskynda tillväxten, rätta till en skadlig näringsobalans och ge tillskott av den näring träden behöver mest. På mineraljord innebär det gödsling med kväve, fosfor och bor och på torvmarker vanligtvis med kalium, fosfor och bor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab