Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / SLC

Finansministeriet

Skatteavdelningen

PB 28

00023 Statsrådet

 

 

Utlåtande om utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om skatt på arv och gåva och inkomstskattelagens 47 §

 

 

Allmänt

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har tagit del av utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om skatt på arv och gåva och inkomstskattelagens 47 §.

 

Förslaget går ut på att lindra beskattningen vid generationsväxlingar i lantbruk och andra företag så att den nuvarande värderingsgrunden på 40 procent av värdet enligt lagen om värdering av tillgångar i beskattningen sänks till 20 procent. Dessutom föreslås ändringar i reglerna om skatt på överlåtelsevinster.

 

SLC anser att förslaget går i rätt riktning men det motsvarar inte linjedragningen i regeringsprogrammet som gick ut på att i syfte att främja familjeföretagande slopa arvs- och gåvoskatten helt och hållet vid generationsväxlingar inom företag och på jord- och skogsbrukslägenheter. Lättanden skulle gälla enbart egendom i anslutning till faktisk produktion inom företags- och lantbruksverksamhet, utan att det sker någon ändring i fråga om lättnaderna för den som tar över lantbruket.

 

Vi förstår de svårigheter som skulle ha varit förknippade med att slopa arvs- och gåvoskatten helt och hållet vid generationsväxlingar i företag. Dessa svårigheter gäller dock enbart företag och inte jord- och skogsbruksverksamhet eftersom det finns en klar definition på vad som inte räknas som jordbrukets tillgångar i § 19 i lagen om värdering av tillgångar i beskattningen.

 

Kostnadstrycket inom jordbruket och tryggandet av det finska jordbrukets konkurrenskraft på den europeiska och globala marknaden kräver att alla tänkbara skattepolitiska åtgärder vidtas för att underlätta lantbruksnäringens situation. Unga lantbruksföretagare måste också sporras att överta existerande lantbruk.

 

Arvs- och gåvoskatten bör slopas helt och hållet vid generationsväxlingar på jord- och skogsbrukslägenheter såsom linjedragningarna i regeringsprogrammet förutsätter.

 

Övrigt

 

Gränsen för när lättnaderna kan tillämpas

 

Om inte arvs- och gåvoskatten vid genrationsväxlingar inom jord- och skogsbruket kan slopas helt och hållet, kräver vi att den gräns på 850 euro i skatt som gäller i dag för att lättnaderna överhuvudtaget skall kunna tillämpas sänks till 500 euro. Likaså bör den gräns på 1 700 euro skatt för att få betalningstid enligt lagen om skatts på arv och gåva 56 § sänkas till 1 000 euro. På det sättet kan man delvis kompensera det att regeringsprogrammets linjedragningar inte helt blir uppfyllda.

 

Skogslägenheterna

 

I utkastet ingår ett förslag om att utvidga generationsväxlings-lättnaderna till skogsfastigheter under vissa förutsättningar. SLC accepterar i stort de föreslagna förutsättningarna låt vara att skogsmarkens minimiarealkrav är schablonmässig. Att skogsägaren genom sin arbetsinsats i skogen har rätt till pensionspremie borde vara grunden för lättnaden i arvs- och gåvoskatten.

Beträffande kravet på att skogslägenheten måste ha varit i överlåtarens ägo i minst tio år i lagtexten och fem år i motiveringarna före givandet av gåva. Kravet på denna ägotid kan leda till problem vid till exempel sjukdom och dödsfall eller t.ex. då överlåtaren erhållit skogen eller en del av den i gåva eller arv av sina egna föräldrar eller nära släktingar och överlåtaren har för avsikt att ge skogen vidare till följande generation. Vi kräver att den här regeln borde slopas eller åtminstone märkbart lindras t.ex. vid sådana fall som nämnts ovan.

 

Beträffande arealgränserna för när lättnaderna kan tillämpas på skogslägenheter konstaterar vi att det inte framgår ur motiveringarna om andelar i samfällda skogar skall beaktas eller inte. Vi kräver ett förtydligande av motiveringstexten så att det klart framgår att skogsägarens andelar i samfällda skogar även räknas med i arealen.

  

Då arvs- och gåvoskatten senast lindrades år 2004 tillämpades lindringarna retroaktivt från början av det året trots att lagändringen godkändes i riksdagen på försommaren. Ett liknande ikraftträdande kunde med fördel också tillämpas denna gång.

 

Helsingfors den 25 februari 2008
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

 Holger Falck                              Tage Ginström                                          

ordförande                                 verksamhetsledare


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab