Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / Landsbygdens Folk
Europeiska grisfarmare demonstrerar mot låga priser
Franska och polska grisfarmare har gått ut på gatorna för att väcka uppmärksamhet för grisfarmarnas svåra situation. Brittiska farmare har valt att skriva en klagolåt som framförs i internet av en nybildad sånggrupp. Resultatet kan avlyssnas på en webbsida där farmarna redogör för sin situation. Till melodin av Tammy Wynettes gamla countrylåt "Stand by your man" har grisfarmarna formulerat om budskapet till "Stand by your ham".
Låten berättar om hårda tider i svinstallet och elaka butiker som förtjänar pengar på farmarnas bekostnad. Texten har skrivits ihop av Barnay Kaye, ordförande för producentorganisationen National Pig Association, som står bakom imagekampanjen "Pigs are worth it!". Ett trettiotal mer eller mindre välsjungande farmare har spelat in verket med stor entusiasm i en studio i London.
Låten kan laddas ned från webbsidan www.pigsareworthit.com. En av de medverkande farmarna, Richard Longtorph från Yorkshire, betecknar aktionen som ett lättsamt försök att fästa uppmärksamheten vid en allvarlig situation.
- Hela branschen riskerar att försvinna om det fortsätter såhär, säger Longtorph.
Till kampanjen hör också en så kallad "pig-o-meter", en stor gris av trä med ett räkneverk som åskådliggör grisbranschens löpande förluster under den pågående krisen. Pig-o-metrar ska ställas upp på olika håll i landet. En snabbtitt på pig-o-metern visar att farmarna säljer varje gris med förlust. Branschen förlorar sex pund (cirka åtta euro) per sekund, mer än 3,5 miljoner pund (drygt 4,6 miljoner euro) per vecka.
National Pig Association pekar på den växande klyftan mellan gris- och foderpriser. Farmarna hoppas på rättvisare priser för att kunna överleva. Enligt NPA överväger 95 procent av de brittiska grisfarmarna att lämna branschen om läget inte förbättras.
Franska och polska grisfarmare agerar med mer konventionella metoder, men deras förtvivlan är inte mindre för det. Flera tusen franska grisfarmare demonstrerade senaste vecka i Rennes. Demonstranterna blockerade viktiga gator och delade ut flygblad till allmänheten.
I Warszawa har flera hundra grisfarmare gått ut på gatorna för att protestera mot låga grispriser. Farmare från flera producentorganisationer samlades förra veckan framför jordbruksministeriet för att därifrån gå vidare till premiärminister Donald Tusks kansli. Farmarna lämnade en petition till jordbruksministeriet. Men jordbruksminister Marek Sawicki menade i en radiointervju att farmarna ställer oberättigade krav.
EU-kommissionen har för sin del svarat på krisen genom att förlänga den privata lagerhållningen av griskött med tre månader. Kommissionen reagerade snabbt på en begäran av tretton medlemsländer med hänvisning till läget på marknaden. Kravet på höjda exportbidrag avvisades däremot.
Medlemsländernas jordbruksministrar uppmärksammade föregående vecka det svåra läget på grismarknaden, varvid agrarkommissionär Mariann Fischer Boel lovade att skrida till verket. Beslutet att förlänga lagringskontrakten med tre månader fattades på ett kommittémöte några dagar senare. Kommissionen uppger att kontrakten endast kan förlängas en gång med högst tre månader. Lagringskontrakten kan därmed förlängas till högst åtta månader.
Kommissionen konstaterade att priset på foder, speciellt soja, är mycket högt. Priset på foder har stigit med nästan 50 procent, medan priset på griskött förblir lågt. Detta har lett till en ohållbar situation för många producenter. Grisuppfödarnas marginaler är små, men situationen kan förbättras om priserna stiger. En av fördelarna med den förlängda lagerhållningen är att det inlagrade köttet inte kommer ut på marknaden i mars, som befarat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab