Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet vill ha mjuk hälsocheck av CAP
EU-parlamentets jordbruksutskott efterlyser en mjuk mellanöversyn av den gemensamma jordbrukspolitiken utan systemändringar. Utskottet betonar att omställningarna bör genomföras med beaktande av de sämre gynnade områdenas särskilda behov.
En klar majoritet av jordbruksutskottet var beredda att stöda tysken Lutz Goepels rapport om den gemensamma jordbrukspolitikens halvtidsöversyn. Totalt hade mer än 600 ändringsförslag lämnats in, men utskottet kunde enas om en sluttext efter förhandlingar mellan grupperna.
Utskottet ställer sig positivt till mer frikoppling, och nya kulturer kunde försiktigt överföras till systemet. Detta förutsätter emellertid konsekvensutredningar och tillräckligt långa övergångstider. De direkta gårdsstöden förblir nödvändiga efter år 2013, anser utskottet. Stöden motiveras bland annat av EU:s höga standarder inom miljö, livsmedelssäkerhet och djurvälfärd.
Utskottet talar för en ökad flexibilitet i användningen av stödförordningens artikel 69 för att underlätta en övergång inom problemsektorer som mjölkproduktion och fårskötsel i mindre gynnade områden. Eftersom systemet med mjölkkvoter sannolikt slopas efter år 2014, efterlyser utskottet en plan för mjölksektorns utveckling i problemområden.
Utskottet diskuterade också EU-kommissionens förslag att höja mjölkkvoterna med två procent från början av april. Parlamentarikerna ansåg att en höjning kan försvaras i det rådande marknadsläget, men åtgärden borde vara frivillig för medlemsländerna. Motiveringen är att ett frivilligt system skulle balansera upp kvoterna mellan länder som producerar för mycket och för litet mjölk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab