Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / Landsbygdens Folk
Vetearealen ökar på bekostnad av träda, oljeväxter och råg
Det höga priset på brödsäd lovar en bättre lönsamhet i spannmålsodlingen i år. Odlingen av brödvete spås öka mest, men också korn- och havrearealerna växer. Prognosen för årets såddarealer baserar sig på en gallup som spannmålsbranschens samarbetsgrupp Fingrain låtit göra. 501 odlare intervjuades under perioden 5-11 februari om sina odlingsplaner i vår.
Den enda spannmål som sås på mindre areal än tidigare år är råg. Enligt uppgifter från TIKE minskade arealen höstråg. Väderleken missgynnade sådden av både råg och vete i höstas och arealerna minskade med ungefär en tredjedel jämfört med året innan. Hur vintern påverkat råggrodden återstår att se, den slutliga arealen höstråg kan bli mindre än den sådda.
På basen av odlarnas planer är årets vårveteareal cirka 188.000 hektar. Det som bidrar till en stor areal vårvete är att höstvetearealen blev liten. Om både höst- och vårvetearealerna slås ihop ökar arealen med vete 5,9 procent i år. Ökningen ser ut att vara störst i sydvästra Finland.
Kornarealen väntas växa med 6,6 procent, alltså cirka 36.000 hektar. Hela kornarealen väntas vara cirka 585.900 hektar.
Särskilt intresset att odla maltkorn har ökat. Priset på maltkorn steg kraftigt i höst, vilket sporrar till odling. Maltkornsarealen ser ut att växa med nästan en fjärdedel till 159.700 hektar. Arealen foderkorn ökar bara en aning, 1,4 procent.
Havrearealen växer med cirka 6 procent, alltså med över 20.000 hektar. Våren 2008 sås alltså cirka 383.800 hektar åker med havre. När trädesplikten slopas är det möjligt att utöka odlingsarealen och havre är ofta det bästa eller det enda alternativet för trädesåkrar som tas i bruk.
Odlingen av oljeväxter minskar med upp till 16 procent. Odlingsarealen för rybs och raps spås vara 75.800 hektar i år.
Förverkligas detta är odlingsarealen tillbaka på samma nivå som innan rekordarealerna år 2006.
Arealen åkrar i träda och icke-odlade åkrar var förra året cirka 231.000 hektar. Enligt prognosen minskar trädesarealen med cirka 23 procent till omkring 178.000 hektar i år när trädesplikten försvinner. Den största delen av trädesarealen som tas i odling används för spannmålsproduktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab