Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / Landsbygdens Folk
Importgödsel räddar inte dem som är sent ute
För den som ännu inte beställt sin gödsel inför vårbruket börjar det bli sent att stiga upp tidigt. Jan Brännkärr vid Kemira Growhow sade på onsdagen att de österbottningar som lämnade in sin beställning då tvingas vänta till runt den 10 maj på att få gödseln. Av logistiska skäl kan man leverera gödsel några dagar tidigare i Nyland.
- Vad jag vet så borde i alla fall de flesta i Österbotten ha gjort sina beställningar. Här har man varit vakna och reagerat i tid. Mycket tack vare att både handeln och lantbrukssällskapet informerat bönderna. Vad jag förstått är det sämre ställt på vissa ställen i östra och norra Finland. Där har man inte varit lika alert med beställningarna.
Jan Brännkärr säger att enda rådet han kan ge till den som inte hinner få sin gödsel i tid är att skjuta fram sådden.
- Nu är det är viktigt för bönderna att förstå att vi lever i en helt annan värld jämfört med tidigare. Nu är det Europa som drar. Finland är inte längre en prioriterad hemmamarknad för våra produkter. Nu har vi hela Europa som marknad. Och just nu är det brist på konstgödsel i hela Europa. Härefter är det viktigt att vara ute i god tid med beställningarna.
Kemira Growhow är heller inte längre ensamma på den finländska marknaden. Lantbrukshandlaren Olavi Kauppila i Närpes har sålt estniskt handelsgödsel i tolv år. Men för tillfället är det helt lapp på luckan vad den estniska gödseln beträffar. Kauppila säger att man vid den estniska fabriken är redo att leverera mera i vår, bara man får tag i råmaterial till ett hyfsat pris.
Sedan i höstas har det också förekommit import av rysk gödsel. Karis Järn är ett av de företag som säljer rysk konstgödsel. Kaj Björklöf vid Karis Järn säger att de sålt rätt bra av den ryska gödseln, men att den för närvarande är slut och inte kan rädda dem som riskerar bli utan till vårbruket.
- Det blir nog inga fler leveranser av rysk gödsel den här säsongen.
Som vi skrev i senaste nummer av LF har Kemira höjt priset på konstgödsel med ungefär 59 procent på ett halvår. Även den importerade gödseln har stigit i samma takt. Orsaken till den stora prishöjningen är en ökad efterfrågan på konstgödsel på världsmarknaden samtidigt som det varit brist på råvaror i hela världen. Råvarubristen har i sin tur lett till att priset på råvarorna skjutit i höjden. De viktigaste råvarorna är ammoniak, kalisulfat och fosforsyra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab