Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.2.2008 / Landsbygdens Folk
Nu har granen tagit över
Efter att tallen dominerat all nyplantering i ett par decennier har det nu svängt. De två senaste åren har Mellanå Plant i Dagsmark, Kristinestad, levererat fler granplantor än tallplantor. Just nu ligger man på ungefär 52 procent gran och 45 procent tall. Resten består av björk och lärkträd.
- Under 1970- och 80-talen var tallen värdefull och det blev mest tall som planterades. Nu är det granen som drar, säger Rainer Bodman som är vd för Mellanå Plant. Enligt honom borde man framförallt se till markbeskaffenheten då man väljer trädslag.
- Om inte marken är lämpad för gran så ska man inte plantera gran där. Forskare har visat att gran kan växa bra i 20-30 år på tallmarker, sedan försämras tillväxten radikalt. Granen behöver bördigare mark än tallen.
I fjol sådde, skördade och sålde Mellanå Plant lite under 17 miljoner plantor. Med den mängden har man lite över tio procent av den inhemska marknaden. De plantorna som Mellanå driver upp ger ungefär 10.000 hektar ny skog. Mellanå Plant, som i huvudsak ägs av Kustens skogscentral med Kristinestads stad som minoritetsägare, levererar plantor till hela Svenskfinland samt till Södra Österbotten, Tavastland och Satakunda. Bodman säger att konkurrensen mellan plantskolorna är stenhård och att det gäller att ha både bra pris och bra kvalitet för att man ska hänga med.
Mellanå Plant är en imponerade anläggning. De 15.000 kvadratmeter växthusyta som man har utökas som bäst med 2.250 kvadratmeter till. Uteodlingsområdet är på fyra hektar. Det utökas nu med 8.000 kvadratmeter till.
- Vi kör med full kapacitet, men eftersom vi märker att behovet av plantor ökar så utökar vi kapaciteten.
Mellanå Plant säljer inga plantor direkt till skogsägarna, utan alla plantor säljs i parti. I huvudsak är det skogsvårdsföreningarna som är köpare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab