Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.2.2008 / Landsbygdens Folk
Rapport om nordliga stödet väcker förvåning
Nordliga stödet har fungerat hittills, men det skulle finnas fördelar med en frikoppling från produktionen och så borde stödet omfatta flera aspekter, till exempel miljömässiga sådana. Detta enligt den utvärdering av det nordliga stödet som Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT i Finland och Livsmedelsekonomiska institutet SLI i Sverige har tilldelat EU-kommissionen i slutet på fjolåret.
- Något förvånad är jag nog över att miljöaspekterna och jordbrukets mångfunktionalitet har fått en så framträdande roll i rapporten, som ju handlar om ett nationellt produktionsstöd, säger SLC-basen Holger Falck om rapporten. Av hävd har ju åtminstone miljöstödet kopplats ihop med landsbygdsutvecklingsprogrammet och de stödformer som programmet omfattar. Det gäller också övrig företagsverksamhet på jordbruken och på landsbygden överlag.
ÖSP-ordföranden Mats Nylund kan för sin del inte förena sig med rekommendationerna i rapporten.
- Rapporten bekräftar i alla fall det som vi alla vet, nämligen att produktionsförhållandena och därmed konkurrenskraften försvåras ju längre norrut vi kommer. Det igen bekräftar att det är just de klimatologiska förhållandena som inverkar försämrande på konkurrenskraften, vilket bland annat kommer fram i jämförelserna med lika stora gårdar i Danmark.
- Vidare konstaterar forskarna i rapporten att stödet inte har inverkat snedvridande på konkurrensen, vi har fortfarande sämre produktionsförutsättningar än jordbruket längre söderut. Med andra ord har det alltså varit klokt att införa och upprätthålla ett nordligt stöd, och det torde ge oss en stark position i förhandlingarna med EU-kommissionen om stödets framtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab