Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.2.2008 / Landsbygdens Folk
Räkna med dyra och sena leveranser på konstgödsel
På tisdagen höjde Kemira priset på gödsel med 13,7 procent. Det här är andra höjningen enbart på det här året. I januari höjdes priserna med 13,8 procent. Också i höstas höjdes priset två gånger. En direkt jämförelse med priserna visar att den som beställde till exempel åkergödsel den 3 september betalar 290 euro per ton, medan den som beställer gödseln i dag tvingas betala 460 euro för samma mängd. Det ger en höjning på nästan 59 procent på mindre än ett halvår!
Förutom att betala ett högt pris tvingas också de som nu beställer vänta länge på leveransen. I värsta fall tvingas man inleda vårbruket innan gödseln kommit. Försäljningsdirektör Janne Mäkikalli vid Kemira säger att de som beställer nu får sina leveranser i maj. Något exakt datum vill han inte uttala sig om.
På onsdagen lovade i alla fall en lantbrukshandel i Österbotten att den som då beställde gödsel kunde få den första veckan i maj. Enligt lantbrukshandlarna har också de allra flesta beställt gödsel redan tidigare. Dock finns det en del som ännu inte börjat planera för säsongen. Mäkikalli säger att det börjar bli bråttom för dem om de ska hinna få gödsel till vårbruket.
Att Kemira göra två sådana här drastiska höjningar så nära inpå varandra förklarar Mäkikalli med brist på och därmed ett högre pris på råvaror.
- Samtidigt har marknadspriset på gödsel stigit på världsmarknaden. Det är brist på konstgödsel i hela världen, säger han.
Det finns många förklaringar till att det nu råder brist på konstgödsel på världsmarknaden.
- I Australien, Nya Zeeland och i Mellaneuropa var det dåliga skördar i fjol. Då spannmålspriserna stigit vill man ta igen det man förlorade i fjol. Att gödsla bra är ett sätt. Också energigrödorna i Brasilien och USA ska ha mera gödsel. Att EU slopat tvångsträdan gör också att större areal ska sås in i Europa i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab