Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.2.2008 / Landsbygdens Folk
Hård press på grismarknaden
Tyskland och Österrike kräver en totallösning för att komma åt problemen på den krisdrabbade grismarknaden. EU-kommissionen har gått med på att förlänga den privata lagerhållningen med tre månader. Däremot har man ännu inte gått med på kravet att höja exportbidragen.
Jordbruksministrarna diskuterade det svåra läget på grismarknaden i samband med måndagens rådsmöte. Tyskland, Frankrike, Polen, Österrike, Belgien, Tjeckien, Ungern, Irland, Litauen, Rumänien och Slovakien krävde åtgärder för att förbättra det svåra läget.
Ländernas jordbruksministrar hänvisade till att priset på foder har stigit med nästan 50 procent medan priset på griskött förblir lågt. Detta har lett till en ohållbar situation för många producenter.
Länderna varnade för en försämring av läget. Cirka 100.000 ton kött togs bort från marknaden i samband med en EU-aktion för privat lagerhållning i slutet av november. Efter några månader kommer köttet ut på marknaden, vilket på nytt ökar pressen.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel lovade att föreslå en förlängning av lagerhållningen med tre månader till att börja med. Länderna har därtill krävt högre exportbidrag, men kommissionen har ännu inte reagerat.
De europeiska jordbrukarnas takorganisation Copa betecknar marknadssituationen som synnerligen svår. Om ingenting görs, tvingas en femtedel av producenterna att ge upp inom de närmaste sex till tio månaderna, befarar Copa-chefen Jean-Michel Lemetayer.
Förutom höjda exportbidrag har producenterna krävt att EU inför en snabbare tillståndsgivning för gentekniskt förändrade fodermedel. Detta skulle förbättra EU-producenternas konkurrenssituation gentemot Sydamerika och USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab