Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.2.2008 / Landsbygdens Folk
Skadeinsekter resistenta mot genförändrad bomull
Amerikanska forskare har för första gången upptäckt att skadeinsekter på öppna fält kan bli resistenta mot Bt-gift i gentekniskt förändrad bomull. De resistenta insekterna förekommer redan i bomullsodlingar i USA-delstaterna Mississippi och Arkansas.
En forskargrupp under ledning av Bruce Tabashnik vid Arizonauniversitetet i Tucson har presenterat sina resultat i tidskriften Nature Biotechnology. Forskarna har granskat bomullsplantor som har försetts med en gen från jordbakterien Bacillus thuringensis (Bt).
Jordbakterien producerar ett protein (Cry1Ac) som förstör cellerna i skadedjurets tarm, i detta fall majsknölfly (cotton bollworm). Samma teknik används för att bekämpa skadeinsekter i majs - därav benämningen Bt-majs.
I försöken undersökte Tabashnik hur stora Bt-koncentrationer som var nödvändiga för att döda hälften av skadeinsekterna i en population. Undersökningar visade att en del av de skadedjur som insamlades i Mississippi och Arkansas åren 2003 och 2004 tålde betydligt mer gift än insekter som inte hade kommit i beröring med Bt-bomullen.
Enligt forskarna kan härdighet mot giftet betecknas som resistens om insekterna överlever en dos som är tio gånger större än motståndskraften i den jämförelsegrupp som inte har utsatts för giftet.
Forskarna i Arkansas påträffade insekter som tålde upp till 1.000 gånger så höga doser. Dessa insekter hade samlats in åren 2005 och 2006.
Enligt Tabashnik är det första gången som forskare har dokumenterat hur en resistens mot Bt-gift har utvecklats i den fria naturen. "En evolution i aktion", som Tabashik uttrycker det. Upptäckten förefaller dramatisk mot bakgrunden av den snabbt ökande odlingen av Bt-majs och Bt-bomull. Globalt odlas dessa transgena nyttoväxter redan på 162 miljoner hektar.
Enligt Arkansas-biologerna förefaller det som om problemet skulle vara av lokal natur - åtminstone än så länge. Några tecken på Bt-resistens har hittills inte upptäckts i vare sig Australien, Kina, Spanien eller andra delar av USA där odling av Bt-grödor är allmänt förekommande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab